A legkockázatosabb weboldalak listája

forrás Prim Online, 2007. március 14. 09:07

A McAfee közzétette a McAfee SiteAdvisor kutatási jelentés eredményeit, amelyben a világháló legkockázatosabb és a legbiztonságosabb weboldalainak globális feltérképezésére tett kísérletet. A McAfee 265 legfelső szintű tartományt – mint például Japán (.jp), Franciaország (.fr) és kereskedelmi (.com) – elemzett és osztályozott kémprogramokra, spamekre, rosszindulatú kódokra és scamekre kiterjedő webbiztonsági tesztjei alapján.

A „Rosszindulatú Web Feltérképezése” című jelentés meglepően nagy eltéréseket mutat ki az egyes tartományok biztonságában. A globális felmérés becslése alapján az internethasználók havi szinten több mint 550 millió alkalommal kapcsolódnak veszélyes weboldalakhoz, továbbá még az olyan viszonylag biztonságos tartományok is, mint Németország (.de), vagy az Egyesült Királyság (.uk) több millió kockázatos kattintásért felelnek.

A www.mcafee.com weboldalról ingyenesen letölthető McAfee SiteAdvisor saját, a látogatott weboldalak több mint 95 százalékát kitevő, több millió weboldalt lefedő vizsgálata alapján a szemléletes vörös, sárga vagy zöld besorolásokat rendeli az egyes oldalakhoz és keresési eredményekhez. A vörös besorolás kockázatos oldalakat jelöl, olyanokat, amelyek a McAfee reklámprogramokra, kémprogramokra, vírusokra, rosszindulatú kódokra, spamekre, mértéktelen felugró ablakokra, illetve az egyéb vörös oldalakkal való szoros kapcsolatra kiterjedő egy vagy több vizsgálatán fennakadtak. A zöld besorolással rendelkező oldalak ezen vizsgálatok mindegyikén átmentek. Sárga besorolást azok az oldalak kapnak, amelyek bár átmentek a McAfee vizsgálatain, de valamilyen egyéb kényelmetlenséget okozhatnak, például rendkívül sok felugró ablakot jelenítenek meg, megnyitásuk a felhasználó jóváhagyásától függ. A vállalatok és felhasználók használhatják a McAfee SiteAdvisort már meglévő McAfee termékeik kiegészítéseképpen, illetve egyéb gyártók által készített biztonsági termékeik feljavítására.

A tanulmány főbb felfedezései a következők:

  • A vörös és sárga oldalak előfordulása jelentős eltérést mutat a legfelső szintű tartományokban, Finnország (.fi) 0,1 százalékos értékétől, egészen a 10,1 százalékig Tokelau (.tk) kis szigetén. Összességében a SiteAdvisor által megvizsgált oldalak 4,1 százaléka kapott vörös vagy sárga besorolást.
  • Bizonyos webes tevékenységek, mint például a regisztrálás egy adott oldalon vagy egy fájl letöltése kifejezetten kockázatosabbak lehetnek bizonyos tartományokban. Például az e-mail cím megadása egy véletlenszerűen kiválasztott .info tartománynál egészen elképesztő, 73,2 százalékos valószínűséggel eredményezi spamek érkezését.
  • A legkockázatosabb országtartományok Románia (.ro, a kockázatos oldalak aránya 5,6 százalék) és Oroszország (.ru, 4,5 százalék). Ezen országtartományok adnak leggyakrabban otthont rosszindulatú kódokat és úgynevezett „drive-by-download-okat” tartalmazó oldalaknak.
  • A legkockázatosabb általános tartomány, az .info, oldalainak 7,5 százaléka esik kockázatos besorolásba. A .com a második legkockázatosabb tartomány, itt az oldalak 5,5 százaléka jelent kockázatot.
  • A legkevesebb kockázatot rejtő öt országtartományból három skandináv országé: Finnország (0,10 százalék), Norvégia (.no, 0,16 százalék) és Svédország (.se, 0,21 százalék). Izland (.is, 0,19 százalék) és Írország (.ie, 0,11 százalék) tartozik még az öt legkevésbé kockázatos országtartomány közé.
  • A .gov az egyetlen olyan rendszeresen vizsgált tartomány, amelynél a SiteAdvisor nem bukkant kockázatos oldalakra. A .gov tartomány kizárólag az Egyesült Államok kormányzati ügynökségei számára elérhető.
  • Bár a .com tartomány csak az ötödik legkockázatosabb tartomány a listán, rendkívüli népszerűsége felnagyítja a keresési és böngészési kockázatra gyakorolt befolyását. A vörös és sárga besorolású oldalakra történő kattintások 86,6 százaléka .com oldalakra irányul.
  • Hollandia (.nl), Németország (.de) és az Egyesült Királyság (.uk) mind viszonylag biztonságos országtartományok, a lista 31., 33. és 51. helyén, ezek mindegyike több mint 2 millió vörös és sárga besorolású oldalra történő kattintásért felel havi szinten. Hasonlóképpen Japán (.jp) is csak a lista 57. helyén szerepel, mégis körülbelül 1,6 millió vörös és sárga besorolású .jp oldalra történik kattintás havonta.


A bizonyos legfelső szintű tartományoknál tapasztalt magasabb kockázati szintért általában az alacsony vagy nem létező tartományregisztrációs költségek és a tartományok minimális felügyelete tehetőek felelőssé. Például annak, hogy sok spammer részesíti előnyben a .biz tartományt, az az oka, hogy a .biz tartományok a szokásos 24 órás várakozási idő nélkül hozzáférhetőek azonnali felhasználásra – ez létfontosságú az antispam-szolgáltatások és a feketelisták kicselezéséhez.

A teljes tanulmány és eredményei, valamint interaktív térkép

Kulcsszavak: McAfee security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36