Pont ahol lenni kell

forrás Prim Online, 2007. május 3. 20:27
Az első magyarországi Mobil konferencián bemutatták azt a magyar szabadalmat, amellyel automatikusan lehet optimális beállítású emlékképeket készíteni idegenforgalmi és turisztikai nevezetességeknél.
A Magyarországon első ízben megrendezett Mobil konferencia Ötletbörzéjén ismertették a ClickPoint elnevezésű fényképező rendszert,  amellyel egy kijelölt ponton tartózkodó személy olyan emlékképet tud készíteni, amelyen az idegenforgalmi nevezetesség mellett saját maga is szerepel és az elkészült képet azonnal megkapja.

A rendszer egy fényképező és egy terminál egységből áll. A fényképező egység optimális helyről, távirányítással készíti el a felvételt, amelyet digitális formában, GSM vagy WiFi adatátviteli kapcsolaton keresztül továbbít a kijelölt pont közelében elhelyezett terminál egységhez. Itt történik a papír fénykép elkészítése, illetve internetes kapcsolat esetén a digitális felvétel továbbítása az internet felé.

A természeti és építészeti látványosságoknál jelenleg több módszerrel készülnek emlékképek. A fényképek készítésének legnagyobb nehézsége, hogy a kép készítője vagy készítői is szerepeljenek a felvételen. A megoldás a legtöbb esetben egy külső személy igénybevétele. Gyakori, hogy valakit megkérnek a kép elkészítésére. Ilyenkor a turisták saját fényképezőgépüket használják a kép elkészítéséhez. Ennek a
megoldásnak a hátránya, hogy találni kell a környéken olyan személyt, aki vállalja a fénykép elkészítését. Ezen felül a gyakran értékes fényképező berendezést ismeretlen személyre kell bízni.

A ClickPoint az idegenforgalmi és turisztikai nevezetességekhez telepített rendszer. Tartalmaz egy digitális fényképezőgépet, egy terminált és egy talajra festett ClickPoint logót. A rendszer használatával a turisták maguk készíthetik el azokat az emlékképeket, amelyeken a nevezetességek előterében saját maguk szerepelnek.

A rendszer felépítése:

  1. A turisztikai nevezetesség közelében ki kell jelölni egy pontot. Ide kell majd állni a turistáknak, hogy elkészüljön róluk a fénykép. Ez a ClickPoint. Ezt a pontot egy talajra festett jel mutatja.
  2. A jel közelében van egy terminál, innen lehet kezdeményezni a fénykép készítést. A terminálnak jól kell állni az időjárási és egyéb viszontagságokat. Tartalmaznia kell egy képernyőt, egy billentyűzetet (vagy más kezelőszervet szoftveres billentyűzethez), egy fotónyomtató egységet és egyes változatokban pénzfogadó egységet. A terminálnak internetkapcsolattal kell rendelkeznie.
  3. A rendszerhez tartozik egy digitális fényképezőgép, amelyiket egy olyan ponton rögzítenek, ahonnan tökéletes emlékkép készíthető a turisztikai látványosságról és az előtte, a ClickPointon álló személyekről. A fényképezőgépet biztonságosan, időjárási körülményeknek ellenállóan kell elhelyezni. A fényképezőgépnek vezeték GSM vagy WiFi csatlakozással kell rendelkeznie. A fényképezőgép tápellátásához elektromos hálózatra vagy napelemre van szükség.

A rendszer működése:

  1. A turista a terminálnál kezdeményezi a kép készítését. A fénykép ellenértékét mobiltelefonos hívással, SMS küldéssel, NFC tranzakcióval vagy pénzbedobással egyenlíti ki. Ha nem csak azonnali papírképet kér, akkor a terminálon megadhatja azt az elektronikus levélcímet, ahová a digitális képet kéri. A terminál képernyőjén láthat egy előnézeti képet. A kép készítésének indítása után előre megadott idő áll rendelkezésére, hogy a ClickPoint-ra álljon. A terminálegység vezeték nélküli kapcsolaton keresztül utasítja a fényképezőgépet a fotó elkészítésére. A késleltetett fényképezés helyett lehet olyan megoldást is alkalmazni, amikor a
  2. turista saját mobiltelefonjáról tudja indítani az expozíciót.
  3. A turista elhelyezkedik a ClickPoint-on, a fényképezőgép elkészíti a felvételt és vezeték nélküli kapcsolattal továbbítja azt a terminálnak.
  4. A fénykép készítője a terminál egységnél megkapja a rövid idő alatt kinyomtatott fotót. Olyan fénykép változatot is lehet készíteni, amelynek a hátoldala szabványos képeslapként van nyomtatva, így címzés után azonnal postára lehet adni a személyes üdvözlőlapot.
Kulcsszavak: mobilszolg turizmus

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50