GKM: a mobilkoncesszió meghosszabbításának feltétele a szélessávú lefedettség növelése

forrás Prim Online, 2007. május 5. 11:07
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter 2007. május 4-én tájékoztatta a GKM 900 MHz-es koncessziós szerződésre vonatkozó elsődleges ajánlatáról a Pannont és a Magyar Telekomot. A miniszter a szerződések meghosszabbításának feltételéül szolgáltatónként 10 milliárd forint koncessziós díj befizetését, valamint a szélessávú lefedettség növelését szolgáló, egyenként 20 milliárd forint értékű beruházást jelölt meg. Amennyiben az ajánlattételt követő tárgyalások nem vezetnek eredményre, úgy új eljárás keretében dől el a frekvenciasáv hasznosításának sorsa.
A Pannon GSM Távközlési Zrt. és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. 15 évre kötött, 900 MHz-es frekvenciasávra vonatkozó koncessziós szerződése 2008. november 4-én lejár. A koncessziós szerződés értelmében a területet felügyelő miniszternek lehetősége van a koncesszió 7,5 évre szóló meghosszabbítására. A miniszter a koncessziós díj mértékét, valamint a szolgáltatók döntésének alapjául szolgáló követelményrendszert 18 hónappal a koncesszió időtartamának lejárta előtt köteles közölni.

E kötelezettségének eleget téve, a GKM minisztere 2007. május 4-én tájékoztatta az érintett szolgáltatókat a szerződés meghosszabbításának feltételeiről. A 7,5 évre szóló hosszabbítás feltételei: egyenként 10 milliárd forint+áfa koncessziós díj megfizetése még 2007-ben; az elkövetkező két évben egyenként 20 milliárd forint értékű többletberuházás a mobilszélessáv fejlesztésére az infrastruktúrával gyengén ellátott területeken.

A koncessziós szerződés értelmében a feleknek 2007. augusztus 4-ig biztosított a lehetőség a megállapodásra. Ebben az esetben még az ősz folyamán sor kerülhet a szerződések meghosszabbítására, amely lehetőséget biztosít majd a hatékony sávfelhasználást és a frekvenciagazdálkodás mindenkori optimalizálását elősegítő későbbi módosításokra.

Ellenkező esetben a Nemzeti Hírközlési Hatóság új, legfeljebb 15 évre frekvenciahasználati jogosultságot lehetővé tevő árverést vagy pályázatot ír ki.

Az új eljárás nem érinti a jelenlegi koncessziók 2008. november 4-i lejáratát.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50