Digitális híradó az Alföld TV-n

forrás Prim Online, 2007. május 14. 14:42
Magyarország talán legjobb képminőségű és hangátvitelű híradóműsorát Debrecenben és környékén élvezheti hamarosan az Alföld TV mintegy 200 ezer nézője. A közeli napokban indul ugyanis útjára Magyarország első teljesen digitalizált kábeltelevíziójának új napi aktuális műsora – jelentette be Tóthné Budaházi Judit, az Alföld Televízió ügyvezető igazgatója. A kivételes minőséget az Alföld TV műszaki hátterének az elmúlt egy év alatt végrehatott, Avid technológiára épülő fejlesztése tette lehetővé. A független, profitorientált televízió stúdió beruházásainak értéke megközelíti a 200 millió forintot.
Az Avid és az Ikegami informatikai alapú technológiák együttes fejlesztésének eredményeként az integrált hírfeldolgozó rendszerek versenyében jelenleg verhetetlen megoldás jött létre. A képi- és hanganyag már a forgatásnál a vágási formátumban rögzül. A nyersanyag abban a pillanatban vágásra kész, amint a technikus az olvasóba helyezi a nagy biztonságú, fejlett katonai technológia alapján fejlesztett rezgéscsillapított merevlemezes háttértárat. Az Ikegami DNS-33W Editcam és az Avid NewsCutter valamint Media Composer legfrissebb 2.7 szoftver párosítás eredményeképpen a szerkesztőnek egyetlen project fájlt kell megnyitnia ahhoz, hogy a projecthez tartozó összes médiafájl megjelenjen. A vágási folyamatok egyszerűsödése rendkívül lerövidíti a vágásidőt. Egy másik program, az Avid Xpress DV illetve Media Composer  segítségével iMac számítógépeken történik a forgatott anyagok előkészítése is, vagyis a riporter akár nyersvágott projectet tud menteni, és az Avid NewsCutter vágókban már ez a project kerül megnyitásra és további feldolgozásra. Az adásba kerüléshez szükséges munkafolyamatok így rövidülnek, egyszerűsödnek, ami nemcsak a hatékonyabb működés, de a jobb tartalmi minőség záloga is.

A televízió koncepciójában és infrastruktúrájában is megvalósította azt az elképzelést, miszerint az egyszeri, jól átgondolt, nagyobb összegű, gyökeres fejlesztés már középtávon is meghozza a tulajdonosok által elvárt eredményeket. Az Avid alapokon nyugvó digitális technika által elérhető költségmegtakarítás az analóg szalagos, vagy vegyes technológiáéhoz képest ugyanis mintegy 20-50%. Az azonnali eredmények közé tartozik a meghökkentően magas minőségű kép és a rendkívüli hangminőség. A teljesen digitális, központi osztott háttértáras, nemlineáris vágási technológia SDI videó- és rendszertechnológiával párosul, ezért a szerkesztők, riporterek rendkívüli szabadságot kapnak munkájuk során.

Az Alföld Televízió technológiai megoldásaiban élenjáró a magyar médiapiacon. Ezt a pozíciót minden bizonnyal sokáig őrzi majd, hiszen a rendszertechnológia gyökeres megváltoztatása más televízióknál minden korábban használt berendezésének, technológiai vagyonának a lecserélésével és a műsorkészítés minden mozzanatának átalakításával jár.

Az Alföld TV számára nem okoz fejfájást a digitális földi sugárzásra történő átállás sem, a rendszer tökéletesen alkalmas akár a DVB-T, akár a DVB-H rendszerben történő sugárzásra, a technikailag elvárható legjobb minőségben. Az Avid termékeire épülő utómunka rendszer és a gyártási folyamatok kialakítása jó alapot biztosít a nagy felbontású (HDTV) televíziós sugárzás elsők között történő elindítására is.

15 évvel az első hazai nemlineáris vidéki videó vágórendszer megjelenése után újabb mérföldkövéhez érkezett a helyi televíziózás.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05