Piacvezető itthon a NOD32

forrás Prim Online, 2007. június 6. 13:55

Az IDC felmérése szerint a tavalyi évben piacvezető pozíciót ért el hazánkban a NOD32. Az ESET Software vírusirtóját 2006-ban több mint 40000 magyarországi ügyfél vásárolta meg, a rekordszámú Virus Bulletin díjat begyűjtő program pedig az elmúlt hetekben két újabb tesztben teljesített kiválóan.

Az IDC 2006-os IT Biztonsági szoftver felmérése alapján az ESET Software 26,4%-os részesedéssel a tavalyi évben piacvezető pozíciót ért el az antivírus programok magyarországi piacán. A szlovák vállalat vírusirtójának népszerűséget jól illusztrálja, hogy a NOD32-t hazánkban forgalmazó Sicontact Kft. 2006-ban több mint 40 000 magyarországi ügyfelet szolgált ki, és így 734 millió forint árbevételt ért el.
A NOD32 elterjedtsége leginkább gyorsaságának és kitűnő teljesítményének köszönhető. Az AV-Comparatives víruslaboratórium legutóbbi, májusi vizsgálatán 17 antivírus szoftver közül egyedül ez a vírusirtó nyerte el a legmagasabb, Advanced+ minősítést, míg a Virus Bulletin magazin összehasonlító tesztjén ismét megkapta a hibátlan működésért járó VB100% díjat.

Heurisztikus képességek

Mivel nap, mint nap új kórokozók jelennek meg az interneten, ezért egy vírusirtó esetében nem csupán az a fontos, hogy biztosítva legyen a rendszeres és gyors frissíthetőség; éppen ilyen lényeges, hogy az efféle veszélyeket előre kimutassa, vagyis rendelkezzen heurisztikus képességgel is. A NOD32 gyorsasága mellett erről is híres. A vírusirtóba integrált mesterséges intelligencia az új kórokozók többségét azok viselkedése alapján is felismeri, még azelőtt, hogy a vírus ellenszere rendelkezésre állna.
Az AV-Comparatives víruslaboratórium legutóbb 17 antivírus szoftver heurisztikus képességeit tesztelte, oly módon, hogy a február 2. óta nem frissített szoftverek teljesítményét a következő három hónapban megjelent több mint húszezer új vírussal szemben vizsgálta. Az eredmények szerint a NOD32 frissítés nélkül is, pusztán mesterséges intelligenciája segítségével felismerte a kórokozók 68%-át. Ezzel ugyan elmaradt az egyaránt 71 százalékos eredményt elérő Avira AntiVir PE Premium és a Fortinet FortiClient mögött, de mivel a konkurensek a teszt során túl sok téves riasztást adtak, egyedül a szlovák vírusirtó kapta meg a kitűnő teljesítményért járó legmagasabb, Advanced+ minősítést.

Amikor a téves riasztás téves

A NOD32 ezzel csaknem egyidőben két újabb VB100% díjat nyert el. A nemzetközi Virus Bulletin laboratórium márciusi tesztje 37 vírusirtó hatékonyságát vizsgálta Windows XP platformon. A rekordtartó NOD32 ezúttal is hibátlanul teljesített, így immáron 44. alkalommal nyerte el a díjat.
Az adat nem tévedés, mert bár egy téves riasztás miatt a vírusirtó megbukott a SuSE Enterprise Linux platformon lefolytatott márciusi teszten, utólag mégis megkapta a VB100% minősítést.
Mint emlékezetes, a márciusi vizsgálat során a NOD32 heurisztikája egy régi, 1991-es, vírusmentes DOS állományt is fertőzöttnek jelzett, így a téves riasztás miatt a vírusirtó ebben a tesztben nem kaphatta meg a VB100% díjat. A gyártó kezdeményezésére lefolytatott felülvizsgálat során a Virus Bulletin szakértői azonban úgy döntöttek, hogy mivel a NOD32 által gyanúsnak minősített fájllal a felhasználók nem találkozhatnak a valós életben, azt hiba volt szerepeltetni a vírusmintában. A magazin állásfoglalása szerint a teszteknek törekedniük kell arra, hogy a valós, életszerű körülményekhez közelítsenek, így a ’91-es DOS állományt azonnali hatállyal kivonták a tiszta fájlok mintájából. A Virus Bulletin mérvadó vizsgálatain a NOD32 egyébként már 9 éve nem engedett át egyetlen vadon élő vírust sem.

Kapcsolódó webcímek:


A NOD32 magyar oldala: http://www.nod32.hu
Az IDC Magyarország oldala: http://www.idchungary.hu
A Virus Bulletin oldala: http://www.virusbtn.com  
Az AV-Comparatives oldala: http://www.av-comparatives.org 

Kulcsszavak: security vírus NOD32 Eset

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50