Mégsem támogatja az MSZT a OpenXML ISO-szabványosítási folyamatát

MTI Sajtóadatbank, 2007. szeptember 3. 08:45

Jóllehet korábban a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) támogatta a Microsoft által kezdeményezett Open XML dokumentumformátum szabványosítását, ezt a szavazatát mégsem adja le a szabványosítást végző International Organization for Standardizationnak (ISO).

A MSZT júniusi szavazásán ugyan elkötelezte magát a szabványosítás mellett, s a testület illetékes bizottsága 8:3 arányban megszavazta az Open XML szabvánnyá emelését, ezt az ülést később semmisnek nyilvánították, s az augusztus végi megismételt fórumon már nem születtet döntés az ügyben.

A Microsoft pénteken az MTI-vel közölte: a júniusi döntést az IBM Magyarország Kft. az MSZT vezetésénél bepanaszolta, arra hivatkozással, hogy az ülésen formai hibák történtek. A fő kifogás az volt, hogy a bizottsági ülést nem kellő időzítéssel hívták össze.

A Microsoft közölte azt is, hogy a júniusi ülés összehívását az IBM Magyarország Kft. kezdeményezte, és az összes bizottsági tag alkalmazkodott ehhez. A bizottság eddigi működése során alkalmazott szokásjog szerint általában 2 hét telt el a meghirdetés és a bizottsági ülés között, azonban erre vonatkozó, a bizottságot kötelező előírás nincs. A tagok közül ezt sem az ülést megelőzően, sem az ülés alatt senki nem kifogásolta és a szavazás eredményére semmilyen hatással nem volt.

Miután az MSZT illetékesség hiányában elutasította az IBM panaszát, az IBM az MSZT-t felügyelő Gazdasági Minisztériumhoz fordult. A GKM utasította az MSZT-t a szavazás megismétlésére, majd augusztus 30-án jelezte, hogy a pénteki napra összehívott bizottsági ülést is szabályellenesnek tartja.

A közlemény szerint a pénteki ülésen a bizottság elnöke kísérletet tett az újabb döntés kialakítására, amit konszenzusos döntéssel meg lehetett volna hozni, ezt azonban az IBM képviselője megakadályozta. Ez azt eredményezte, hogy Magyarország nem adja le szavazatát az ISO felé.

A Microsoft szerint az OpenXML ISO szabványosítási folyamata itt nem ér véget, hiszen a szeptember 2-án záruló szavazati körben felterjesztett módosítási javaslatok megvitatására és átvezetésére egy többhónapos egyeztetési folyamat áll rendelkezésre. A végső döntés az így átdolgozott specifikációról 2008 elején lesz majd. A Microsoft közölte: azzal, hogy Magyarország nem adott le szavazatot, kizárhatja magát ezen egyeztetési és végső döntési folyamatból. A Microsoft Magyarország továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a június 25-iki bizottsági döntés érvényes.

Az MSZT illetékese az MTI-nek elmondta, mivel Magyarországnak nincs kiküldhető álláspontja, ezért nem szavaz az ISO-nál. Magyarország nem teljes jogú tagja az ISO-nak, ezért nem is kell mindenképpen álláspontot kialakítania az ügyben.

Az IBM illetékesét az MTI pénteken nem érte el.

A Microsoft korábban az MTI-vel közölte: az Open XML dokumentumformátum szabványosításával a piac felé szeretne nyitni, bemutatni azt, hogy minden partnerét és ügyfelét egyformán kezeli, s egyenlő hozzáférést nyújt számukra az Office irodai csomag állományformátumainak specifikációja tekintetében.

Az International Organization for Standardization (ISO) nemzetközi szabványügyi szervezet 103 tagországa szeptember 2-ig szavazhat arról, szabvánnyá kívánja-e emelni az Office 2007-ben bemutatott fájlformátumát.

A Microsoft 2005 őszén jelentette be, hogy a következő generációs Office által alapértelmezésként használt dokumentum-formátumokat nyílt szabvánnyá kívánja tenni, hogy ezáltal bárki fejleszthessen azokat kezelni, írni és olvasni képes szoftvereket. Az Open XML specifikációt még 2005 novemberében benyújtották az Ecma Internationalhez, amely decemberben létrehozta a dokumentumformátum szabványosításáról döntő TC45-ös bizottságot, amely rendszeresen tart egyeztetéseket. Amennyiben a tagországok többsége támogatja az Open XML-t, abból legkorábban 2008 elején lehet szabvány.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09