Csődbe ment az SCO

Kiss Ádám Zoltán, 2007. szeptember 16. 11:01

A hétvége igazi meglepetése, hogy a leginkább az IBM elleni Linux jogok miatti perről elhíresült vállalat beadta a csődeljárásra vonatkozó kérelmét.

Az SCO egy olyan vállat volt, mely mindig is a háttérbe húzódott, üzleti tevékenysége nem volt kiemelkedő, ám jogi tevékenykedése annál nagyobb figyelmet vonzott rá. A cég a Linux közösség osztatlan és egyöntetű utálatát tudhatta maga mögött, mivel egyik legfőbb ténykedése a birtokába jutott jogok alapján a Linux-gyártók sorozatos beperlése volt. Az SCO a Linux/Unix részjogok miatt úgy érezte, hogy részesedés illeti minden egyes Linux fejlesztés után. Nem csak az volt ezzel a gond, hogy dollármilliárdokra rugó követelésekkel álltak elő, de az is, hogy hiába hangoztatták a Linux szerelmesei, hogy a rendszer lényege éppen annak szabadsága. Márpedig az SCO olyan alapmegoldásokat mondott magáénak, melyek minden, tehát teljesen ingyenes Linux termékekben is jelen vannak, így azok is jogdíjkötelesek lennének, tehát többé már nem ingyenesek. Az SCO által indított pereket még felsorolni is hosszú, beperelték a Microsofttól kezdve az IBM-en át a Novellig szinte az összes nagyobb piaci szereplőt.

Az SCO tehát egyre inkább egy olyan vállalt szerepében tűnt fel, mely nem saját fejlesztéseiből, hanem a birtokába jutott jogokból szeretne fennmaradni, így inkább piachátráltató erő, mint azt fejlesztő résztvevő. A cég azonban a jelek szerint elszámította magát, egyrészt az elhúzódó perek miatt nem jutott készpénzhez, másrészt sorra ellenpereket indítottak ellene, harmadrészt pedig kulcsfontosságú pereket nem sikerült megnyernie, ami egész stratégiáját megingatta. Ilyen volt például a Novell elleni per, melyben augusztus közepén a bíróság nem az SCO-nak ítélte a Unix operációs rendszer jogait. Először jó ötletnek tűnt ez a jogi játék, amit jelez az SCO által az IBM ellen 2003-ban indított per, mely akkor olyan ígéretes pénzforrásnak tűnt, hogy a cég augusztusi áron 1 dollár 55 centes részvényei egészen a 19 dollár 41 centig szöktek fel. Mára azonban megtört a varázs, a vállalat saját farkába harapó kígyóhoz hasonlóan éppen a saját maga által indított persorozat áldozta lett, mivel ezeket részben elvesztette, másrészt felőrölték a cég anyagi tartalékait. Az SCO az elmúlt dicstelen fél évtized után a hét végére időzítette a csődeljárás benyújtását, és a csöndes távozást a színről.

Kulcsszavak: SCO +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50