Nyolc magyar cég a leggyorsabban fejlődők 500-as mezőnyében

forrás Prim Online, 2007. november 27. 06:25

A Deloitte szeptember 26-án ünnepélyes keretek között nevezte meg Londonban, hogy melyik az 500 leggyorsabban fejlődő technológiai cég az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben. Az EMEA betűszóból ezúttal a Middle East kapta a legnagyobb hangsúlyt: mindhárom dobogós Izraelből érkezett. A Landmark London Hotelben rendezett díjkiosztóra és a vele párhuzamosan megrendezett vezérigazgatói fórumra meghívást kapott a nyolc leggyorsabban fejlődő magyar cég is, amelyek közül sajnos egy se fért be az első százba, és csupán három foglal helyet a mezőny első felében. Ez a három átlagosan több mint ezerszázalékos növekedéssel van jelen a toplistán: az Assocom Kft. árbevétele az elmúlt öt évben közel 15-szörösre, az AITIA International Zrt.-é több mint 12-szeresre, míg az Adverticum Zrt.-é bő nyolcszorosra nőtt az európai mérési szempontok szerint.

Ezek a számok persze meg se közelítik az izraeli, holland, angol élmezőny növekedési ütemét. A TOP 500-ból az első öt növekedési üteme az elmúlt évben átlagosan 28.000 százalék volt, a győztes Voltaire Ltd.-é pedig több mint 50 ezer százalék. Mindezen nem csodálkozik Szabó Hédy, aki az Adverticum Zrt. vezérigazgatójaként utazott a Tech Fast 500 eredményhirdetésre: "A több tízezer százalékos fejlődést produkáló győztesek elmúlt ötévi fejlődését tőkebevonások, akvizíciók jellemezték. A kiugró növekedések egyikét sem pusztán organikusan érték el; ám ez éppenséggel nem vigasz, rávilágít arra, hogy a kockázati tőke hazánkban egyelőre nem olyan mértékben fordul a technológiai cégek felé, ahogy Angliában, Izraelben vagy mondjuk Lengyelországban."

A fenti gondolatsort alátámasztja az az összegzés, hogy egy-egy ország hány vállalata került be a Tech Fast 500-as listára. Eszerint Magyarország a középmezőnyben, a 12. helyen áll. Közvetlenül előttünk Lengyelország, mögöttünk Csehország végzett. Első helyre az Egyesült Királyság került 81 vállalattal, majd Izrael következett 45 kitüntetettel (s ebben a 3 dobogós hely mindegyikével). Magyarország előtt végzett még többek között Németország, Franciaország és Hollandia is.

Ezzel együtt a nyolc magyar vállalat előrelépés a korábbi évekhez képest, tavaly például mindössze kettő fért a leggyorsabban fejlődők ötszázas mezőnyébe. Az idei magyar díjazottak sorrendben a következők voltak:
 

  • Assocom Kft. (118. hely)
  • Aitia International Zrt. (160. hely)
  • Adverticum Zrt. (234. hely)
  • Solvo Biotechnology (272. hely)
  • Chronos Systems Kft. (277. hely)
  • CVO Group Kft. (299. hely)
  • XAPT Hungary Kft. (326. hely)
  • Onlinet Kft. (436. hely)


A három dobogós cég (valamennyien Izraelből):
1. Voltaire Ltd.
2. Celltick Technologies
3. Runcom Technologies

A leggyorsabban növekvő európai vállalat csak a ranglista negyedik helyét tudta megszerezni: ez a holland TomTom NV, amely 17193%-os növekedést produkált.
A leggyorsabban fejlődő cégek továbbra is a szoftvergyártók, ezt a témakört követi a kommunikáció, illetve internet:

  • szoftvergyártás (200 cég)
  • kommunikáció és network (91 cég)
  • internet/média (82 cég)
  • egyéb (64 cég)
  • élettan/biotechnológia (28 cég)
  • félvezetőgyártás (26 cég)
  • komputerperiféria-gyártók (9 cég)


A Deloitte Touche Tohmatsu Technológiai, Média és Telekommunikációs Csoportja azért vállalkozik arra, hogy Észak Amerika és Ázsia mellett az EMEA térségben is évről évre megrendezze ezt a felmérést, mert úgy véli, így folyamatosan betekintést nyerhet a növekedés rejtelmeibe. Az eredményhirdetést megelőző CEO Business fórumon 20 országból mintegy 200 vállalatvezető vitatta meg a különféle vállalati növekedési stratégiákat, IP védelemmel kapcsolatos kérdéseket, klímaváltozással járó kihívásokat, az európai munkavállalás lehetőségeit, a befektetések kulisszatitkait. A konferencia résztvevői ezt megelőzően egy kérdőívet is kitöltöttek, amelynek célja az volt, hogy feltérképezze a vállalatvezetők stratégiáját, gondjait, félelmeit, várakozásait, terveit, s az ezekből kinyerhető - a növekedés hajtóerejére következtető - elemzések rövidesen felkerülnek a http://www.fast500europe.com weboldalra.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59