Iskolai projektorok: felmérés és ajánlások

forrás Prim Online, 2007. december 2. 16:04

A hazai közoktatás jelentős lépéseket tesz, hogy a korszerű prezentáció-technológiai berendezéseket beépítse az iskolák napi gyakorlatába. Az intézményekben mind gyakoribbá válik a projektorok és interaktív táblák használata, melyek bevezetésére hamarosan uniós források is rendelkezésre állnak. Nem mindegy azonban, milyen készülékek kerülnek az egyes előadótermekbe, mert a nem megfelelőek akár egészségkárosító hatással is lehetnek. A szigetország táblatendereiért is felelős Brit Oktatástechnológiai és Kommunikációs Ügynökség, (Becta) a közelmúltban közzétette kutatásainak eredményeit és ajánlásait.

A közelmúltban közzétette iskolákban használatos projektorokra vonatkozó felmérésének eredményeit és ajánlásait a brit kormány oktatástechnológiai referenseként dolgozó Becta. E szerint messze nem mindegy, milyen projektorok dolgoznak az egyes iskolákban, hiszen az üzleti és az iskolai prezentáció elvárásai különböznek. Az ajánlás két fontos szempontra mutat rá − ismertette a dokumentumot Tóth Gábor, a 3M hazai leányvállalatának szakértője. Az egyik a felbontás, a másik a vetítési távolság kérdése.

Felbontás tekintetében a Becta interaktív táblákhoz minimálisan XGA (1024x768) felbontást ajánl, miközben felhívja a figyelmet egyes projektorok megtévesztő felirataira. A cég szerint beszerzéskor mindenképpen a „true”, illetve „nature” − vagyis valódi − XGA felbontásút érdemes vásárolni, mert ennél kisebb felbontásban elvesznek a finomabb részletek.

A vetítési távolság és a fényerő kérdésében a Becta a következőket fogalmazza meg: fontos, hogy a felhasználók tisztában legyenek a prezentációs technológia biztonsági vonatkozásaival. Potenciálisan minden projektor okozhat szemsérülést, így a következő egyszerű tanácsokat érdemes megfogadni:
 

  • Az előadó (akár diák, akár oktató) ne nézzen közvetlenül a fénysugár forráspontjába.
  • Ha a fénysugárban áll, néhány másodpercnél hosszabb ideig ne nézzen a hallgatóság felé közvetlenül.
  • Az előadónak ajánlott a vetített fénysugárnak háttal állni, ha lehetséges.
  • Projektor használatakor a gyermekek mellett mindig legyen felnőtt felügyelő.
  • Használjon világosságcsökkentő eszközt prezentáláskor, ha a projektorral szemben áll.
  • A projektort a vetített felülethez a lehető legközelebb érdemes felállítani, elkerülendő, hogy a fény a felhasználó látómezejébe kerüljön.
  • Ajánlott ezeket a tanácsokat emlékeztetőképpen kifüggeszteni a projektorral ellátott termekben.



A legtöbb osztályteremben az 1500 ANSI lumenes erősségű projektor tökéletesen elegendő, ez alól legfeljebb a különleges fényviszonyokkal rendelkező termek lehetnek kivételek, ám ez esetben is ajánlott inkább a terem elsötétítése, mint a projektor fényerejének a növelése. Fontos, hogy a környező fényforrásokat kikapcsoljuk, ne csak tompítsuk.

Fontos tudni továbbá, hogy a hagyományos technológiájú projektorok vetítési távolsága egy átlagos iskolai tábla méreteit figyelembe véve 2-4 méter közé esik, a projektor pedig a vászon magasságában, az előadó szemmagassága alatt helyezkedik el. Ez megfelelő lehet egy néhány perces, vagy egyórás vállalati bemutató esetén, de a napi 6-8 órás üzemű tantermi körülményeknek nem, mert ez esetben igen nehéz elkerülni, hogy az előadást tartó alkalmanként közvetlenül a fényforrásba nézzen. Ilyen helyszínekre ezért érdemes − a Becta ajánlásának értelmében is − szuperközeli vetítési technológiát, illetve a tábla fölé elhelyezett, karos projektort használni, mely utóbbiak nem csak a szemkárosodást küszöbölik ki, de a zavaró árnyékokat is kizárják az előadásból.

Kulcsszavak: projektor oktatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elhunyt Zsakó László, a hazai számítástechnika tanárképzés elindítója

Életének 67. évében elhunyt Zsakó László, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának vezetője.

2024. május 18. 10:24

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59