Az adatvesztésnek főként emberi okai vannak

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 3. 08:41

A magyar vállalatok és intézmények is egyre nagyobb figyelmet fordítanak az üzleti szempontból fontos adataik védelmére, igaz, az adatvesztések többsége még mindig emberi hibából adódik.

Vadász Pál, a Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Zrt. elnök-vezérigazgatója minderről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy néhány nappal ezelőtt Nagy-Britanniában 25 millió brit állampolgár adatai vesztek el hasonló okokból.

Kifejtette: az adatok biztonsága érdekében személyazonosság kezelő alkalmazásokat, valamint szabályozott elektronikus irat-, dokumentumkezelési és folyamatszabályozási rendszereket kell kialakítani. Így az azonosítást követően csak a kijelölt személyek férhetnek hozzá a bizalmas vagy kritikus fontosságú adatokhoz, végezhetik el azok szerkesztését, nyomtathatását, másolását vagy továbbítását.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a magyar államigazgatási szerveknél már kötelező az elektronikus dokumentummenedzsment rendszerek használata, igaz, a törvényi előírás be nem tartásának szankcionálásról még nem hallott.

Vadász Pál a nagy-britanniai esetet több szempontból is tanulságosnak tartja. Ugyanolyan fontos, hogy ki férhet hozzá a kérdéses eszközhöz és ezzel egyidejűleg az azon tárolt adatokhoz, mint az, hogy valaki az adatok birtokában vissza tud-e élni azokkal. Ezért fontos például az adatok titkosítása is.

Erre alkalmas például a Montana saját fejlesztésű MonDoc System irat-, és dokumentumkezelő rendszere. Az integrált, teljes életciklust lefedő irat- és dokumentumkezelői rendszer eladásából a cégnek tavaly 320 millió forint bevétele volt, ami 70 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az iratkezelőt ma már több 15 ezer ember használja.

Az informatikai piacon működő Montana Zrt. tavaly az előző évinél 40 százalékkal nagyobb, 4,1 milliárd forint konszolidált bevételt ért el, miközben adózás előtti nyereségét megkétszerezte, s 100 millió forintra növelte. A 120 alkalmazottat foglalkoztató társaság jegyzett tőkéje az elmúlt években a nyolcszorosára nőtt, s ma 400 millió forint. A tervek szerint a csoport az idén 20 százalékos bevétel-növekedést ér el, amit várhatóan követ az adózás előtti eredmény bővülése is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09