Ötpárti egyeztetést kezdeményezett az MSZP a digitális analfabétizmus felszámolásáért

forrás Prim Online, 2007. december 18. 15:22

Márfai Péter, az Országgyűlés informatikai albizottságának elnöke, az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának nevében levélben fordult a parlamenti pártokhoz, ötpárti egyeztetést kezdeményezve az e-Befogadás kérdésének tárgyalása érdekében.

Levelében kifejtette: az ország lakosságának többsége digitális analfabéta, és Európai Unió több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális szakadék csökkentése nem lehetőség, hanem kötelező feladat, és ennek megoldása közös és fontos társadalmi-gazdasági érdek.

"Az Unió a képzésbe, az emberbe történő beruházás növelésében, a motiválásban látja a kiutat; ezért nem hálózatokra, gépekre, hanem motivációs programokra és oktatásra kell fókuszálnunk és költenünk: az emberbe kell beruháznunk, s nem a fél év alatt elavuló technológiákba. A fejlett világban már nem az a kérdés, hogy valaki internet-felhasználó-e vagy sem, hanem az, hogy képes-e részt venni a hálózati folyamatokban, és milyen mélységben. Új egyenlőtlenségi szempontok születnek, és mi még a régiekkel küszködünk."

A képviselő rámutatott arra is, hogy 45. életév fölött Magyarországon nehéz újabb álláshoz, munkához jutni, így újabb készségek elsajátítása segíti a "hátrányos korú" emberek munkavállalási esélyeinek növelését, de ezen túlmenően ez a kör olcsóbban juthat információkhoz, kapcsolatokat teremhet sorstársaival, családjával. Szélesebb körben tájékozódhat lehetőségeiről, vállalhat távmunkát, s nem szakad ki a társadalmi hálózatból. A mai korban az elmagányosodásról az idősebb generációk jobban tartanak, mint a betegségektől. Okkal, hiszen az emberi kapcsolatok elhalása pszichoszomatikus betegségekhez vezet. S ha korunkban ennek megelőzésének eszköze az internetes kapcsolattartás, akkor ezt a lehetőséget biztosítani kell a számukra. Főként ha az nem csak egészségügyi, hanem gazdasági érdek is: az olcsó állam feltétele, hogy az állampolgárok elektronikus úton intézhessék ügyeiket. De gazdasági előnyt jelent az oktatásügy és az informatikai ipar számára is, ha további felhasználók lépnek be az információs társadalomba.

Az elmúlt napokban mind a Fidesz, mind az MDF hasonló irányú nyilatkozatot tett közzé, amelyben ők is szükségesnek látják e kérdés közös tárgyalását és megnyugtató rendezését. Márfai Péter képviselő felkérte az Informatikai Érdekegyeztető Fórumot, hogy szakmai háttérével biztosítsa a pártok egyeztetési munkáját. Az ötpári egyeztetésre január első napjaiban kerülhet sor.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

A Rakuten Viber visszatér a Formula E-be

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális vezetője örömmel jelenti be, hogy az ERT Formula E csapattal kötött új partnerség révén visszatér az ABB FIA Formula E World Championshipbe.

2024. május 11. 15:36

Copilot for Microsoft 365 már magyarul is

A Microsoft bejelentése szerint 16 újabb nyelvvel gyarapodott azon nyelvek száma, amelyeket a vállalat generatív mesterséges intelligenciára alapuló alkalmazása, a Copilot for Microsoft 365 támogat mind az üzleti, mind pedig az egyéni felhasználók esetében. A magyar is ezek között van.

2024. május 11. 13:43

Ilyen lesz az első, személyzet nélkül is működő magyar bolt

A tervek szerint már idén nyáron elindulnak az első távfelügyelt boltok Magyarországon. A technológia révén a hagyományos üzletek átalakítást követően személyzet jelenléte nélkül is nyitva tarthatnak, akár 24/7-es üzemmódban. 

2024. május 11. 12:01

A régiós pénzügyi vezetők harmada már teszteli a generatív AI megoldásokat

Közép-Európában már minden harmadik szervezetnek közvetlen tapasztalata van a generatív mesterséges intelligenciával, és mindössze a vállalatok négy százaléka várja passzívan, hogy a versenytársak tegyék meg az első lépést. A régióban négyből három pénzügyi vezető (73%) véli úgy, hogy az AI fontos a vállalatuk stratégiája szempontjából. A Deloitte legfrissebb CFO felmérése szerint a megkérdezett pénzügyi vezetők fele költségcsökkentést vár a mesterséges intelligencia bevezetésétől. 

2024. május 11. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36