Négymilliárd forintos beruházás Európa egyik legnagyobb adatközpontjának bővítésére

forrás Prim Online, 2008. január 22. 12:06

Ma megkezdődött a Dataplex Kft. új adatközponti szárnyának a kivitelezése, a hazai infokommunikációs infrastruktúra piac vezető vállalatának budapesti 8800 négyzetméteres létesítményéhez kapcsolva 5600 négyzetméter alapterületen. A 4,2 milliárd forintos beruházással idén őszre elkészülő adatközpont Európa 5. legnagyobb ilyen önálló létesítménye, és az egyik legmodernebb infokommunikációs infrastruktúra lesz. Tervek szerint a harmadával megnövelt területű, különlegesen nagy fizikai biztonságú kolokációs infrastruktúra ősszel megkezdi a szolgáltatást. A bővítés révén infokommunikációs kapacitás tekintetében Budapest Kelet-Közép-Európában az első, Európában pedig a tíz legjelentősebb város között lesz.

A beruházást a Dataplex szolgáltatásai iránti kereslet rendkívüli növekedése sürgette. A legmodernebb és környezettudatos technológiákat felhasználó új létesítmény területének jelentős részére a piac már jelenleg is igényt tart. A bővítés után összesen létrejövő, több mint 14 000 négyzetméter terület 80 százalékát magyar és nemzetközi ügyfelek máris hosszú távú szerződésekkel kötötték le. A budapesti adatközpont, amely hagyományosan két számjegyű éves növekedést produkált és többször is a legdinamikusabb technológiai vállalatokról készített Deloitte Technology Fast 50-es listájának éllovasa volt, 2007-ben elérte a 98 százalékos kihasználtságot.

Szabó Gábor, a Dataplex Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy az új technológiai trendeknek megfelelően az energiasűrűséget az új létesítményben négyszeresére növelik, azaz ennyivel több lesz az 1 négyzetméterre kiadható energia mennyisége. Az áramellátásra újabb transzformátorállomásokat kapcsolnak be, továbbra is biztosítva a kétoldali, redundáns ellátást. A Dataplex teljes villamosenergia-szükséglete majd egy 80 000 lakosú város, mint például Szolnok, vagy Szombathely lakossági energiafogyasztásának felel meg.

A tervezésnél nagy jelentőséggel bírtak a környezetvédelmi szempontok, ezeknek jegyében például a betáplált IT energiára fordított hűtési energia jelentősen csökken egyebek között a hideg téli időjárást felhasználó szabad-hűtési rendszerek beállításával. Emellett az EU 4-es szabványoknak megfelelő generátorok, a minden eddiginél hatékonyabb UPS-ek, a működés zajterhelését védő kürtők mind a vállalat környezet iránti elkötelezettségét tükrözik. Az ügyfelek számára teljesen leállásmentes karbantartást biztosítanak, a kibővített létesítmény egészét a legmodernebb automatizált  biztonsági és felügyeleti rendszerrel látják el.

Kulcsszavak: Dataplex

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50