Több mint félszáz ország nem védi megfelelően a szellemi tulajdont

forrás Prim Online, 2008. február 22. 10:54

A BSA (Business Software Alliance) a szellemi tulajdont létrehozó más iparágakkal közösen 51 olyan országot nevezett meg, amelyek nem teljesítik megfelelően a kreatív munkákat, közöttük a számítógépes szoftvereket is magukban foglaló szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos kötelezettségeiket.

A BSA az IIPA (International Intellectual Property Alliance) által az Egyesült Államok Kereskedelmi Főmegbízottja, Susan Schwab részére benyújtott beadványában fogalmazta meg ajánlásait azokról az országokról, amelyeket az Egyesült Államok Különleges 301. Jelentésének tartalmaznia kellene. A Különleges 301. Jelentésről szóló rendelkezés előírja, hogy az Egyesült Államok Kereskedelmi Főmegbízottjának irodája évente nevezze meg azokat az országokat, amelyek nem védik megfelelően és hatékonyan a szellemi tulajdont, vagy amelyek nem biztosítják azoknak az amerikai cégeknek az igazságos és méltányos piacra lépését, amelyek fokozottan támaszkodnak a szellemi tulajdon védelmét. 

„Az illegális szoftverhasználat jelenti továbbra is a legnagyobb kereskedelmi akadályt a szoftveripar számára, s globálisan közel 40 milliárd USD veszteséget hordoz az iparág számára. Az iparágra gyakorolt hatásokat összesítve, az illegális szoftverhasználat világszerte kormányokat, gazdaságokat és állampolgárokat foszt meg munkahelyektől és egy még virágzóbb helyi IT szektortól” – jelentette ki Robert Holleyman, a BSA elnök-vezérigazgatója.  

A BSA részére nemrégiben készített tanulmány szerint a globálisan 35 százalékos szoftverillegalitási arány 4 év alatt történő 10 százalékpontos csökkentésével - a gyorsabb gazdasági növekedés révén - 141 milliárd USD-ral lehetne növelni a gazdaságok teljesítményét, 600 000 új munkahelyet lehetne teremteni, és 24 milliárd USD további adóbevételt lehetne generálni világszerte. 

„Kétségtelen, hogy a szellemi tulajdont védő jogszabályok létrehozása közvetlen előnyöket biztosít az egyes gazdaságok és kormányok számára” – tette hozzá Holleyman. „Valójában az illegális szoftverhasználat visszaszorításával azok az országok nyerhetik a legtöbbet, ahol az illegális szoftverhasználat aránya jelenleg közepes, illetve magas, mivel itt a helyi IT szektor megerősödése révén az országok gazdasági ereje és kereskedelmi pozíciója erősödik.”
 
A BSA megbízásából egy független kutatási cég, az IDC által „Az illegális szoftverhasználat hatásai 2008-ban” címmel készített tanulmány 42 olyan országot ölel fel, amelyek 2007-ben a globális IT költségek több, mint 90 százalékát adták. A BSA-IDC tanulmány elérhető az interneten a www.bsa.org/idcstudy címen.

A BSA arra bátorítja azokat a kormányokat, amelyek élvezni kívánják az illegális szoftverhasználat visszaszorításából fakadó gazdasági előnyöket, hogy tegyék meg a következő lépéseket:

  • Miután módosították a szerzői jogról szóló nemzeti jogszabályokat annak érdekében, hogy teljesítsék a Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) által megállapított kötelezettségeket;
  • Továbbá erős végrehajtási mechanizmust alakítottak ki a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) előírásai alapján, beleértve az illegális szoftverhasználat elleni szigorú jogszabályokat;
  • Rendeljenek jelentős kormányzati forrásokat a problémához, beleértve a szellemi tulajdon védelmét ellátó nemzeti szervezetek létrehozását, a nemzetközi együttműködést, valamint képzés révén biztosítsák a tisztviselők felkészültségét;
  • Nyújtsanak széleskörű információt a közvélemény részére;
  • Járjanak elöl saját példával azzal, hogy az állami szektorban kizárólag legális szoftverek használatát engedélyezik.


Az IIPA által a Kereskedelmi Főmegbízottnak a Különleges 301. Jelentéshez benyújtott országlista megtekintéséhez tekintse meg a www.iipa.com honlapot.

Kulcsszavak: jog BSA-hu BSA

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05