Kétszázezer online "szerencsevadász" Magyarországon

forrás Prim Online, 2008. március 11. 19:48

Online szerencsejátékot az internetezők 9 százaléka, több mint 200 ezer ember játszik Magyarországon, akik közül 45 ezer rendszeresen kipróbálja szerencséjét a világhálón. Az NRC Piackutató 2008 első negyedévében az online szerencsejátékosokról készített felmérést. Cikkünkből megismerheti az interneten szerencsét próbálók legfontosabb jellemzőit, és az átlagostól eltérő weboldal-látogatási szokásait.

Az internet nyújtotta lehetőségek bővülésével mind változatosabb módon tölthetjük el szabadidőnket a számítógép előtt ülve. Míg a világhálóra látogatók kezdetben leginkább levelezésre, böngészésre, és online magazinok olvasására használták az említett csatornát, mára előtérbe kerültek olyan funkciói, mint az internetes rádióhallgatás, az IP tévé, vagy az online szerencsejátékok. Ez utóbbin belül is legnagyobb a számsorsjátékok népszerűsége, amit az online módon játszók 37 százaléka próbált már. Ezt követi a sportfogadás, csupán 1 százalékponttal lemaradva, majd az online kártyajátékok 34 százalékkal. Az online kártyajátékokat játszók elsősorban a pókert részesítik előnyben. Az online kaszinó részaránya viszonylag alacsony, csupán 9 százalék, a fogadás nem sport- eseményekre pedig 6 százalék.

Csatolmányból letölthető ábra


Az online szerencsejátékok kedvelői elsősorban férfiak (80 százalék). Azt is gondolhatnánk, hogy ez az internethasználat nemek szerinti megoszlásának tudható be. Az internetezők aránya ugyanis magasabb a férfiak (55 százalék), mint a nők körében (45 százalék). Könnyen belátható azonban, hogy az online szerencsejátékokat játszók esetében a két nem megoszlása között jelentősebb a különbség. Egy tipikusan férfias elfoglaltságról lenne szó? Az online kártyajátékot és sportfogadást játszók esetében mindenképp.

A kutatás a fentebbi csoport weboldal-látogatási szokásairól érdekes jelenséget tárt fel. Ugyan az iwiw, google, startlap, freemail és origo oldalak látogatása az online szerencsejátékokat játszók körében is kiemelten magas, egyes site-okat jelentősen nagyobb intenzitással látogatnak, mint többi internetező társuk. Ennek vizsgálatára a piackutatók az affinitási indexet használják, amely 100 értéke azt jelzi, hogy az adott honlap látogatói körében azonos arányban vannak a vizsgált célcsoport tagjai (esetünkben az online szerencsejátékokat játszók) valamint a 18-69 éves internetező lakosság. A 100-nál magasabb érték arra utal, hogy az adott site látogatói között az átlagnál nagyobb az online „szerencsevadászok” száma.

Csatolmányból letölthető ábra

Az online szerencsét próbálók körében a Nemzeti Sport online felülete, egyes hírportálok és letöltő oldalak viszik a pálmát. A listán szereplő több mint húsz honlap többsége férfias jellegéből adódóan nyerhette el az online szerencsejátékosok kiemelt érdeklődését. Ez következhet egyrészt az online szerencsét próbálók nemi megoszlásából (80 százalék férfi), másrészt abból, hogy az online szerencsevadászok körében a különféle játékfajták közül a sportfogadásnak és online kártyajátékoknak a legnagyobb a népszerűsége.

Az eredményeket látva felmerülhet bennünk, hogy a honlapok látogatottsági adatainak mérésén túl a jövőben mindenképp érdemes figyelemmel kísérni azok affinitási indexét is célcsoportunkra vonatkozólag. Ez által növelhető a célzott hirdetések hatékonysága, miközben azok fajlagos költségei jelentősen csökkennek.

Kapcsolódó webcímek:

www.nrc.hu
www.tns.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50