Az Opera és a Safari is átment az Acid 3 teszten

Milkovits Gábor, 2008. március 27. 21:05

Az Opera és az Apple szinte egy időben jelentették be, hogy cégük böngészője 100%-ra teljesítette a WaSP-nak a böngészőprogramok szabvány-kompatibilitását vizsgáló legújabb, Acid 3 tesztjét – persze mindkét esetben fejlesztés alatt álló verziókról van szó.

A Web Standards Project (WaSP) a hónap elején adta ki az Acid 3 tesztet, amelyen, ahogy az várható is volt, az összes böngészőprogram megbukott, a jelenleg forgalomban lévő verziók pedig különösen rosszul szerepeltek. Ezek után persze amolyan presztízskérdés lett a dologból, így állt elő az a furcsa helyzet, hogy az Opera és az Apple egy napon tette meg a sikeres tesztről szóló bejelentést. Az, hogy ez a két böngésző szerepelt a legjobban, tulajdonképpen nem meglepő, mivel annak idején az Acid 2-n is először a Safari, majd nem sokkal ezután másodikként az Opera ment át, és a mai napig ez az a két szoftver, amelyeknek hivatalos felhasználói változata teljesíti az Acid 2 által támasztott feltételeket. A Safari-nak egyelőre csak egy a Mac platformon futó kísérleti verziója felelt meg az Acid 3 próbán, míg az Opera szuperszabványos tesztváltozata állítólag már egy hét múlva letölthető lesz, kísérletező kedvű weboldal-készítők számára.

Az Acid tesztek által célba vett probléma egyáltalán nem nevezhető bagatellnek, ugyanis az eltérő kompatibilitási arányok miatt a weboldalak tervezőinek jelenleg igen gyakran legalább két verziót kell készíteniük egy oldalból: egyet a legelterjedtebb Internet Explorerhez, egy másikat pedig a többi, az Acid teszten általában jobban szereplő böngészőhöz. Éppen ezért olyan örömteli hír, hogy a Microsoft szerint a nemsokára megjelenő Internet Explorer 8 is 100%-ot teljesít az előző, Acid 2 teszten.

Kulcsszavak: Opera Safari böngésző

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50