Gyors és költségkímélő digitális prototípus-készítés

forrás Prim Online, 2008. április 7. 11:01

Az Autodesk bemutatta a gépipari vállalatok számára készített iparági vezető tervezőszoftverének legújabb verzióit. Az új termékekkel a gyártók könnyebben valósíthatják meg a digitális prototípus-készítést, mivel a teljes terméket virtuálisan tervezhetik meg, és még a megépítés előtt szimulálhatják a terv valós működését.

A vállalat évente megrendezett World Press Day eseményén bemutatott új Autodesk Inventor, AutoCAD Mechanical, AutoCAD Electrical, Autodesk AliasStudio, Autodesk Showcase és Autodesk Productstream szoftvertermékekkel a felhasználók még jobban kihasználhatják a digitális prototípus-készítés lehetőségeit, mivel az ipari formatervezés, a mérnöki tervezés és a gyártás egyetlen digitális modellben kapcsolható össze. A digitális prototípus-készítés segítségével a gyártóknak kevesebb fizikai prototípusra van szükségük, így csökkenthetik a költségeket és a piacra kerüléshez szükséges időt az erős iparági versenyben.

Inventor 2009: a digitális prototípus-készítés alapja


Az első verzió 1999-es megjelenése óta a különböző szektorok gyártói – az autóipari és fogyasztói termékektől az ipari berendezésekig és gépekig – az Inventor szoftverre támaszkodtak a munkafolyamatok zökkenőmentes kialakítása során. A digitális prototípus-készítés alapjaként az Inventor termékcsaládba tartozó szoftverek olyan 3D modelleket hoznak létre, amelyekkel még a megépítés előtt ellenőrizhető az alak, az illeszkedés és a funkcionalitás. Az Inventor 2009 termékcsalád központi tervezőeszközeinek fejlesztései jelentős termelékenység-növekedést tesznek lehetővé. Az új szolgáltatások közé a következők tartoznak:

·    Továbbfejlesztett lemezalkatrész-tervezés – Az Inventor 2009 leegyszerűsíti a széles körben használt lemezalkatrészek tervezését, és olyan pontos digitális prototípusokat biztosít, amelyek hűen tükrözik a legyártott alkatrészt.
·    Továbbfejlesztett szimuláció – A dinamikus szimulációs környezet számos fejlesztése az eszközöket könnyebben elérhetővé és használhatóvá teszi, így a felhasználók hatékonyabban, még a tervezési folyamat korai szakaszában ellenőrizhetik a digitális prototípusok működését.
·    64 bites támogatás – Az Inventor 2009 32 bites és 64 bites verzióban egyaránt elérhető, így a felhasználók teljes mértékben kihasználhatják az újabb, 64 bites számítógépek előnyeit. A felhasználók a nagyobb projektek megkezdésekor biztosak lehetnek abban, hogy képesek lesznek a sok alkatrészből álló projektek kezelésére is, hiszen nem kell aggódniuk a 32 bites rendszerek memóriakorlátai miatt.
·    Nagy összeállítások támogatása – Az összeállításokba helyezhető helyettesítő részegységekkel a felhasználók kihasználhatják az egyszerűbb összeállítások előnyeit, azonban továbbra is a pontos fizikai jellemzőkkel, például tömegközépponttal dolgozhatnak és használhatják az összeállítási kényszereket és a darabjegyzéket.
·    Együttműködés – A beépített adatfordítók segítségével közvetlen adatcsere végezhető az Autodesk Inventor és az UGS, a SolidWorks vagy a Pro/ENGINEER rendszerek között a Parasolid (importálás és exportálás), UG-NX (importálás), SolidWorks (importálás), Granite (importálás és exportálás) és Pro/E (importálás) formátumok révén.
·    Rögzített lejtésű csővezetékek – Az Inventor Routed Systems Suite 2009 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan cső- és vezetékstílusokat határozzanak meg, amelyek a kifolyás biztosításához rögzített lejtéssel rendelkeznek. A felhasználók automatikusan tervezhetik meg az ilyen csővezetékek vonalvezetését, így olyan higiénikus csővezetékeket hozhatnak létre automatikusan, amelyek a vízszintes szakaszok kiküszöbölésével mindig megfelelő átfolyást biztosítanak.
·    Továbbfejlesztett Design Accelerator eszközök – Az Inventor 2009 lerövidíti a gyakran használt gépelemekkel (például csavarkötésekkel, fogaskerekekkel, tengelyekkel) kapcsolatos betanulási időt, mivel e részegységek tervezése, elemzése és létrehozása gyorsan, a valós adatok, például a sebességek, teljesítmények és anyagjellemzők alapján végezhető el.
·    Vázszerkezet-készítő – Az Inventor 2009 szoftver felhasználói a Content Center elemtárban tehetik közzé a vázszerkezet-készítőben használható szelvényeket. Az új Frame Shape Authoring eszközzel a közzétételi műveletek sokkal könnyebben hajthatók végre.

Digitális prototípus-készítési megoldások a tervezés minden szakaszában

Az Inventor család mellett az Autodesk az olyan digitális prototípus-készítési (www.autodesk.com/digitalprototyping) alkalmazások újabb verzióit is megjelenteti, amelyek tovább bővítik és fejlesztik az ügyfelek munkafolyamatait.

·    AutoCAD Mechanical 2009
– Az AutoCAD Mechanical a gépipar számára készített AutoCAD szoftver, amely felgyorsítja a gépészeti munkafolyamatokat a szabványalapú szimbólum-elemtárak, a mérnöki számológépek és a gépészeti munkafolyamatok révén, így növeli az AutoCAD-felhasználók termelékenységét a gépészet területén. Az új szolgáltatások, többek között a nemzetközi GOST rajzi szabvány támogatása és a gyakran használt szabványos alkatrészek listájának közvetlen elérése számtalan munkaórát takarítnak meg, amelyeket a rajzolás helyett a fejlesztésre fordíthatnak a mérnökök.
·    AutoCAD Electrical 2009
– Az AutoCAD Electrical a vezérlőrendszerek tervezői számára készült AutoCAD szoftver, amelyben az automatizált feladatok, az átfogó szimbólum-elemtárak és az elektromos tervezéshez kialakított munkafolyamatok segítségével gyorsabban tervezhetők meg az elektromos vezérlőrendszerek, így a szabályozástechnikai mérnökök nagyobb termelékenységet érhetnek el. Az új verzió eszközeivel a tervek gyorsabban és pontosabban készíthetők el, mint eddig bármikor. Például az új áramkörtervező (Circuit Builder) segítségével a felhasználók dinamikusan hozhatják létre a funkcionális követelményeknek megfelelő áramköröket.
·    AliasStudio 2009 – Az Autodesk AliasStudio termékcsalád az ipariforma-tervezési folyamat számára biztosít eszközöket, amelyekkel a vállalatok rövidebb idő alatt hozhatnak létre kiváló terveket, és a tervezők digitálisan rögzíthetik ötleteiket a kezdeti vázlatoktól a 3D koncepciómodellekig. Az egyedi beépített rajzolóeszközöktől a fejlett modellező és visszafejtő képességekig az AliasStudio termékek a termékfejlesztés és a közlekedési eszközök egyedi és kreatív ipariforma-tervezési igényeire adnak választ.
·    Showcase 2009 – Az Autodesk Showcase szoftver pontos, valósághű látványterveket készít a 3D CAD-adatokból, így lehetővé teszi a digitális prototípusokkal kapcsolatos megfontolt döntéshozatalt. A továbbfejlesztett környezeti árnyékolási képességekkel és a kibővített valósághű anyagelemtárral a Showcase legújabb verziója minden eddiginél könnyebbé teszi a tervek bemutatását és áttekintését a döntések meghozatalához és a termékbemutatókhoz. A Showcase különböző 3D forrásokból gyűjti az adatokat, és képes az Inventor adatainak olvasására is.
·    Productstream 2009 – Az Autodesk Productstream biztonságosan tárolja és kezeli a mérnöki tervadatokat és a kapcsolódó dokumentumokat. A hatékony, új keresőtechnológia és a több hely támogatására képes replikációs modul szintén része a legújabb verziónak, így a digitális információ több helyen is tárolható az adatkeresés felgyorsítása, a tervek újrafelhasználása és az együttműködés javítása céljából.

Kulcsszavak: AutoCAD Autodesk CAD

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05