"Kémelhárítás": A CNET.com a CounterSpy-t találta legjobbnak

Kovács Attila, 2008. április 16. 11:51

Az egyik legelismertebb és legolvasottabb amerikai webes IT magazin, a CNET.com magazin a közelmúltban vezető kémprogram-eltávolító szoftvercsomagokat hasonlított össze.

A tesztben antivírussal kombinált, illetve önálló kémprogram-eltávolítókat vett górcső alá, s teszt eredményeként a legjobb káros alkalmazás elleni biztonsági szoftvernek az amerikai Sunbelt Software cég CounterSpy bizonyult. A CNET.com portál tíz önmagában működő, vagy antivírussal kombinált kémprogram-eltávolítót vett górcső alá. Az összehasonlításban nem csupán teljesítményt, hanem a könnyű kezelhetőségéget és jó ár/érték arányt is figyelembe vették. A tízes skálán 8,0 pontot kapott a CounterSpy, amely jócskán megelőzte a Microsoft Windows Defendert (7,2), a holtversenyben harmadik Symantec Norton Antivirus 2008-at (6,8) és Webroot Spy Sweepert with Antivirus 5.5 (6,8), illetve a népszerű, de a CNET-com szerint a tíz közül a legrosszabb védelmet nyújtó, így utolsó helyezett Lavasoft Adaware 2007-et (4,8).

A legtöbb szoftverteszt laboratóriumi körülmények között készül, ezért az összehasonlítások eredményei megtévesztőek lehetnek, hiszen a valóságban sokszor teljesen más körülmények között kell helytállnia egy IT-biztonsági programnak. Ezért a CNET.com tesztelői megkérték a Download.com munkatársait, hogy küldjenek el tíz, szabadon fertőző, a valóságban a leggyakrabban előforduló reklám-, illetve kémprogramot, valamint káros alkalmazást. Ezeket a kártevőket egy frissen telepített, antivírus nélküli Windows XP SP2-es operációs rendszer alatt futtatták, majd egyenként telepítették és tesztelték a kémprogram eltávolító szoftvereket. A tesztelők különösen azt vizsgálták, hogy a szoftverek a kémprogram felismerésén túl valóban képesek-e eltávolítani a károkozót. A teszt során kiderült, hogy annak ellenére, hogy a CounterSpy egy antivírus nélküli, önálló kémprogram-eltávolító, mégis az egyetlen termék volt a mezőnyben, amely Aktív Védelmével felismert és képes volt eltávolítani az összes káros alkalmazást.

A CNET.com külön díjazta a CounterSpy egyszerű, könnyen érthető, letisztult kezelőfelületét. A tesztelők szerint a szoftver ár/érték aránya annál is meggyőzőbb, mivel a teszt során az ingyenes -- és feltehetőleg ezért népszerű - kémprogram-eltávolítók a káros alkalmazások töredékét ismerték fel és távolították el. A CNET-com azt az egy hiányosságot rótta fel a CounterSpy-nak, hogy az új programváltozatok telepítéséhez újra kell indítani a számítógépet. A tesztelők külön kiemelték, hogy a program nem csupán kémprogram-adatbázisának nagyságával tűnik ki - a CounterSpy több mint 1,5 millió káros alkalmazást ismer fel -, hanem teljes mértékben képes is azok eltávolítására - ami meglepő módon kevés konkurens terméknek sikerült.

A Sunbelt Software termékeinek kizárólagos hazai disztribútora a Yellow Cube 2000. Kft.

Kulcsszavak: CNet security vírus Sunbelt

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50