Internet: inkább támogatni kellene, mint megadóztatni

forrás Prim Online, 2008. április 27. 16:18

Közleményben jelezte az Invitel Távközlési Zrt, hogy szintén nem támogatja a kulturális járulék kiterjesztését az internet-hozzáférésre, a kultúra támogatását egyéb módokon képzeli el. Információink szerint az MSZP tegnapi választmányi ülésén az Ésszerűség és Felelősség Platformnak sikerült elfogadtatnia egy olyan állásfoglalást, amely írásban kéri a kormánytól, hogy vizsgálja felül álláspontját az internetadóval kapcsolatban.

Az Invitel álláspontja szerint az internet-hozzáférés megadóztatása nehezítené a digitális írástudatlanság felszámolására tett piaci és kormányzati törekvéseket. A cég rámutat, hogy az információhoz való hozzájutás olyan alkotmányos alapjog, amelyet veszélyes adminisztratív eszközökkel korlátozni.

A digitális kultúra támogatása nem indokolhatja a járulék kiterjesztését, hiszen maga az internet-hozzáférés segíti hozzá a felhasználót a digitális kultúra eléréséhez. Az Invitel véleménye szerint az új járulék bevezetése az internethasználat elterjedésének megnehezítésével a hazai vállalkozások versenyképességét is csökkentené.

Közleményében az Invitel kiemeli: a cég szponzorációs politikájának a kulturális projektek támogatása több éve fontos részét képezi. Az Invitel, mint kereskedelmi tevékenysége után adózó, felelősen gondolkodó vállalat továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy közvetlenül támogassa azon kulturális tevékenységeket, amelyeket értékeivel összeegyeztethetőnek és támogatásra érdemesnek tart. Az internetadó bevezetése ellentétes az információs társadalom fejlesztésének céljaival és mindazon távközlési cégek törekvésével, amelyek a Netrekész nevű kormányzati programhoz csatlakoztak, hogy az internetpenetráció növekedését, az internetezés népszerűsítését saját tőkével támogassák.

Az MSZP tegnapi választmányi ülésén a párt Ésszerűség és Felelősség Platformjának (ÉFP) hosszú vita után sikerült a párt parlamentjével elfogadtatnia egy olyan állásfoglalást, amely írásban kéri a miniszterelnöktől és a kormánytól, hogy vizsgálja felül az álláspontját az internetadóval kapcsolatban, és térjen vissza az MSZP 2006-os választási programjában (majd a kormányprogramban) szereplő célkitűzéséhez, mely szerint alanyi jogúvá teszik az internetet és támogatják annak elterjesztését.

Kertész Krisztián, a platform elnöke szerint  az internetet inkább támogatni kellene, és nem megadóztatni! Arról nem is beszélve, hogy egy adóreformnak eleve arról kellene szólnia, hogy megszüntetjük azt a rendkívül sok kisadót, amelyekből az államháztartásnak alig pár tíz milliárd forint bevétele származik, ugyanakkor az adminisztrációs terheik, bevallásuk és ellenőrzésük rendkívül költséges (pl. innovációs járulék, kulturális járulék, rehabilitációs járulék stb.). Ehelyett egy további új, drága kisadónak, az internetadónak bevezetése van napirenden.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50