Expressz árukézbesítés Motorola ipari mobil számítógépekkel

Kovács Attila, 2008. május 5. 11:25

Spanyolország vezető expressz árukézbesítő cége, a Seur 450 darab Motorola MC9000S készülékkel egységesítette a küldemények begyűjtését és kézbesítését végző járműveket kiszolgáló kommunikációs rendszert. Az új rendszer jelentősen gyorsabbá és hatékonyabbá tette a kézbesítési folyamat kezdetének visszaigazolását, a futárrendelést, a csomagfelvétel és -kézbesítés visszaigazolását, valamint a kézbesítést nehezítő események vagy körülmények, például forgalmi akadályok jelentését.

A Seur a Motorola rendszerének bevezetése előtt kétféle módszer kombinációjával oldotta meg a járművezetők és a telephelyek közötti kapcsolattartást. A GPRS-alapú megoldás fokozatosan megszűnt, az SMS-alapú pedig már nem tudta kielégíteni az egyre növekvő igényeket. A vállalatnak olyan új kommunikációs rendszert kellett bevezetnie, mely lehetővé teszi a küldeményeket begyűjtő járművezetők és a kézbesítés szervezését végző központ közötti információcserét, valamint a járművezetők munkájának hatékonyabbá tételét a célállomásokon és út közben egyaránt. Szükség volt továbbá az áruk nyomon követhetőségének javítására és új szolgáltatások bevezetésére is.

Olyan kézi egységet kerestek, amely a GPRS-en kívül más vezeték nélküli kommunikációs szabványt is támogat, hogy 450 járművezetőnk a csomagelosztó központ épületén belül csatlakozni tudjon az ott működő WiFi-hálózathoz is. A megoldás a Motorola MC9000S egy nagyméretű, színes kijelzővel és kényelmesen használható billentyűzettel felszerelt, ipari kivitelű mobil számítógépe, amelyen bármilyen Windows Mobile-alapú alkalmazás futtatható. A Motorola megoldásának köszönhetően a Seurnál javult a flottával folytatott kommunikáció hatékonysága és nyilvántarthatósága.

Az SMS-alapú rendszer GPRS-alapúra cserélésével a Seur egy jelentősen csökkentette a kommunikációs és eszköz-karbantartási költségeit. Számottevően nőtt a dolgozók termelékenysége is, mivel a kézbesítési rendszert nem csupán egységesítették, hanem modernizálták is. A Motorola technológiája segítségével a flotta valamennyi tagjával megvalósult a folyamatos kapcsolattartás, így javult az ügyfelek kiszolgálása, gördülékenyebbek lettek a technológiai folyamatok, valamint csökkent a késedelmes és sikertelen kézbesítések száma. Az új rendszer megoldotta a Seur régi problémáját, a háttér-támogatási rendszer hiányát is, ráadásul az újabb készülékek üzembe állításával a hálózathoz kapcsolódó egyéb termelési egységek is részesülhetnek az új technológia előnyeiből. A Seur valamennyi érintett folyamaton belül konkrét fejlődést tapasztalt. Azonnal meghatározható, hogy az egyes küldeményeket melyik sofőr kézbesíti, pontosabbá vált a küldemények felvétele, megoldódott a küldemények átvételének és kézbesítésének azonnali visszaigazolása, valamint a váratlan események (például forgalmi akadályok) bejelentése is, így biztosítható, hogy a csomagok időben és pontosan nyomon követhető módon jussanak el a címzettekhez.

A Seur ma már azt tervezi, hogy az egész járműflottát felszereli a Motorola MC9000S készülékekkel, hogy még pontosabban kezelhesse a küldeményeket, és tovább javuljon a nyomon követhetőség. A cég a WiFi és Bluetooth technológia, valamint további eszközök, például nyomtatók bevezetésével olyan újabb módszerek adta lehetőségek (pl. menet közbeni árucímkézés) kiaknázását is tervbe vette.

Kulcsszavak: Motorola mobilszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38