Sportinformatikai rendszereket fejleszt az Albacomp

Kovács Attila, 2008. május 14. 13:11

Az Albacomp sport iránti elkötelezettsége nem új keletű, hiszen a székesfehérvári számítástechnikai cég a város kosárlabda csapatának támogatása mellett a közelmúltban több innovatív megoldással igyekszik a sportot és az informatikát közelebb hozni egymáshoz.

2008 legnagyobb hazai rendezésű sporteseményének, az MVM Öttusa Világbajnokságnak teljes informatikai rendszerét és a számos új technikai megoldást kínáló weboldalt (www.ottusavb.hu) az Albacomp biztosítja. Továbbá a cég megbízást kapott a Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR) kialakítására, amely a mindenkori központi sportirányítást segíti egy strukturált adatbázis létrehozásával és üzemeltetésével, valamint az erre épülő portál oldal kialakításával hozzáférési felületet biztosít a sportvezetés számára.

A sport-informatikai piacban rejlő lehetőségek kiaknázására az Albacomp több projektet is indított. A székesfehérvári vállalat egyik első sikertörténete ezen a területen az öttusa, amely a hagyomány és az innováció sikeres összekapcsolására mutathat példát, az MVM Öttusa Világbajnokság informatikai hátterével.

www.ottusavb.hu

A 2008. május 29. és június 3. között megrendezésre kerülő MVM Öttusa Világbajnokság számára az Albacomp egy modern, minden igényt kielégítő portált fejlesztett. A weboldal feladata a világbajnokság informatikai centrumaként az azzal kapcsolatos minden elérhető és releváns információ gyűjtése és publikálása az Interneten, ezért két fő területre fókuszál: az archív és aktuális multimédiás tartalmak megjelenítésére, valamint az események, versenyeredmények valós idejű publikációjára.

Az utóbbi érdekében a portál a verseny aktuális adataira alapozva - a CARDSYS rendszeréből valós időben átvéve - egy olyan adatbázist épít, amelyből az eredmények – a megszületésük után néhány másodperccel már – az interneten is elérhetők lesznek. A lövészet esetében, amely adatfeldolgozás szempontjából speciális igényeket támaszt, az Albacomp által erre a célra továbbfejlesztett szoftverből a rendszer átemeli a lövészet aktuális adatait, és ezek alapján grafikus formában azonnal megjeleníti a céltáblákat, a valóságnak megfelelően elhelyezve rajtuk a találatokat.

7 kamerakép és PDA elérés


A valós idejű multimédiás tartalmat a hat kamerából álló, irányított kamerarendszer szolgáltatja. A hat élő mozgókép alapján a portálon egy hetedik, szerkesztett kép is megjelenik, amely már kommentárral társítva foglalja össze a legérdekesebb pillanatokat. A kamerák képeit rögzítik, amelyek alapján az eseményekhez, sportolókhoz, versenyszámokhoz kötődően tárolásra kerülnek az érdekesebbnek ítélt jelenetek. Ezek a jelenetek már az esemény napján, néhány órával a rögzítésük után megtekinthetők a portál galériájában, ahol elérhetők a világbajnokság eseményeiről készült fényképek is. A portáloknál már megszokottá vált funkciók mellett (hírek, fórum, szavazások, stb.) külön megemlítendő, hogy a világbajnokság oldalán az eredmények és események megjelenítésére egy szűkített funkcionalitású, PDA felbontásra optimalizált változat is készül. A weboldal angol nyelvű verziója a www.pentathlonwch.com címen érhető el.

Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR)

2007-ben közbeszerzési eljáráson nyerte el az Albacomp az NSR kialakítására kiírt tendert. A folyamatban lévő fejlesztés a mindenkori központi sportirányítást segíti majd strukturált adatbázis létrehozásával, rugalmasan alakítható lekérdező rendszerrel, valamint egy portállal, amely kommunikációs felületet biztosít mind a sport iránt érdeklődő nagyközönségnek, mind a különböző szervezeteinek, mind a sportvezetésnek. A Nemzeti Sportinformációs Rendszer, így hozzájárulhat a sportirányítás stratégiai tervezéséhez, döntéshozatalához, a költségvetési tervezéshez, végrehajtáshoz valamint az ellenőrzéshez is. Az adatszolgáltatók és adatkezelő szervek egyrészt jól kezelhető, felhasználóbarát felületen keresztül tudják kötelezettségeiket teljesíteni, másrészt a rendszer elősegíti számukra a hatáskörükbe tartozó adatok kezelését, és végül, de nem utolsó sorban egy széleskörű nyilvános információs adatbázis kialakítására nyílik lehetőség, közhasznú, közérdekű információkkal.

A jövőkép tekintetében az NSR koncepcióját, fejlesztési irányait figyelembe véve, olyan szolgáltató központ kialakítását tervezi az Albacomp, amely megoldásai a sport vertikális szintjeinek szervezeteit segítik mindennapi munkájukban. Így például gördülékenyebbé válhat a hazai sportszeretők kiszolgálása: sportolási lehetőségek, létesítmények által nyújtott szolgáltatások, egyéb közérdekű információk, sportesemények összefoglalói révén.

Az elmúlt időszak újdonságai mellett természetesen az Albacomp továbbra is szponzorálja saját városának sikersportját. A vállalat 1992 óta arany fokozatú támogatója a székesfehérvári Alba Regia Sport Klub férfi kosárlabda szakosztályának, azaz a cég nevét viselő Albacomp kosárcsapatnak.

 

A fent említett témákban tartott mai budapesti Albacomp sajtóbeszélgetésen Minárovits Balázs, az Albacomp üzletág-igazgatója, Molnár Anna, az Albacomp K+F, Sport- és egészség-divízió igazgatója és Madaras Ádám, az MVM Öttusa Világbajnokság sajtófőnöke  adott tájékoztatást.

A Prím kérdéseire a következő válaszokat kaptuk:


- az Albacomp által fejlesztett webes portálhoz kapcsolódó integrált heterogén hálózati rendszer 6 darab kamera mellett két PC-s szervert és 10 darab nagy teljesítményű asztali számítógépeket tartalmaz; a portált egymást akár helyettesíteni is képes Albacomp kiszolgálógép támogatja;

- a portál Linux operációs rendszerrel, Oracle adatbázissal működik, az online közvetítés alapszoftvere Windows;

- az Albacomp rendszerét teljességében éles körülmények között még nem próbálták, nem is próbálhatták ki (pl. azért, mert végleges személy szerinti nevezés a világbajnokság előestéjén is lehetséges); így a mai napon az egyéni és csapatindulók végleges adatbázisa sem lehet pontos és teljes,

- a kamerák által a portálra továbbított mozgó- és állóképekre vonatkozó sávszélesség (8Mbps) a mai nappal szintén még csak elméletileg meghatározott, a "csúcsra járatást" még nem tesztelték;

- Madaras Ádám szerint a sportweboldal a maga nemében a világon is egyedülálló, hiszen a felhasználó a különböző kameraképekből összeállítva, akár saját maga, igénye szerint szerkesztheti a webes közvetítést.
 

Kulcsszavak: sport IT-szolg Albacomp

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09