GTS CE: egységes régiós hálózat a célkeresztben

Kovács Attila, 2008. május 28. 14:50

A GTS-Datanet mai budapesti sajtótájékoztatóján megjelent Rob Savignol (M/C Ventures), Adam Savicki (GTS Central Europe, GTS CE) és Szathmári Géza (GTS-Datanet) több bejelentést tettek.

A Columbia Capital, M/C Venture Partners és Innova Capital vezette, magánbefektetői alapokból álló konzorcium lezárta a GTS CE) felvásárlását. Az új tulajdonos legfontosabb céljának a GTS CE regionális szerepének erősítését tekinti a cégcsoport cseh, szlovák, lengyel, magyar és román leányvállalatainak még szorosabb együttműködésével. A konzorcium vezetői, a Columbia Capital és az M/C Venture Partners az informatikai és telekommunikációs szektorban érdekelt amerikai befektetői csoportok, míg az Innova Capital az egyik vezető magántőke befektető csoport Közép-Európában.  A konzorcium a GTS CE ügyvezető igazgatójának Adam Sawickit jelölte ki. A szakember ezt megelőzően a TeliaSonera International Carrier vezérigazgatójaként, és egyben a cég Egyesült Államokért és Nyugat-Európáért felelős üzletfejlesztési elnökhelyetteseként dolgozott.

A GTS CE a régió vezető alternatív távközlési szolgáltatója, amely a térségben egyedülálló, közel 60 000 km hosszú távközlési hálózattal rendelkezik. A GTS CE leányvállalatokat működtet Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon és Romániában, de szolgáltatásai partnerein keresztül elérhetők a balti államokban, Szlovéniában, Horvátországban, a Balkán országaiban, Törökországban, Oroszországban, Ukrajnában és a Közel-Keleten is.

A 2007-es évet kitűnő eredménnyel zárta a GTS CE: a cégcsoport konszolidált árbevétele elérte 396 millió eurót, ami 3,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, míg az EBITDA 21 százalékos növekedéssel meghaladta a 71 millió eurót. Az árbevétel 51 százalékát a cseh leányvállalat, a GTS Novera biztosította; további 26 százalék a lengyel leányvállalat, a GTS Energis teljesítménye. A magyar GTS-Datanet 14 százalékkal, a szlovák GTS Nextra 6 százalékkal, a román GTS Telecom pedig 4 százalékkal járult hozzá a cégcsoport régiós szintű eredményéhez.

„Egy régió, egy hálózat, egy ajánlat – a következő években ez a stratégia szab majd irányt a számunkra. Célunk, hogy a jövőben még jobban kihasználjuk a GTS CE egyedülálló, teljes régiót lefedő hálózatában rejlő lehetőségeket” – mondta el Adam Sawicki, a cégcsoport frissen kinevezett ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „A multinacionális cégek számára elindított, országhatárokon átívelő MPLS szolgáltatásunk sikerére alapozva tovább bővítjük regionális távközlési szolgáltatásaink körét. Terveink között szerepel új értékesítési csatornák kiépítése Ausztriában és Németországban. Mindemellett az esetleges további akvizíciók elől sem zárkózunk el”

A GTS CE magyar leányvállalata, a GTS-Datanet mint műszaki, mind értékesítési szempontból jelentős szerepet játszik a cégcsoport működésében. A GTS CE Budapestet, Pozsonyt, Prágát, Frankfurtot és Bécset összekötő régiós gerinchálózatát a GTS-Datanet budaörsi központjából működtetik. A magyar leányvállalat feladatköre kiterjed a gerinchálózat folyamatos felügyeletére, továbbfejlesztésére, valamint a hálózati eszközök telepítésére és karbantartására a teljes közép-kelet európai régióban. Magyarország földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően a GTS-Datanet jó kiindulópontot jelent a GTS cégcsoport számára Dél-Európa távközlési piaca felé. A GTS-Datanet 2007-ben elért eredményei: az értékesítésből származó árbevétel meghaladta az 56 millió eurót, ami 14,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, az EBITDA pedig 2,5 százalékos növekedéssel elérte a 9 millió eurót. A cég 2008-as terveiben 10-15 százalékos árbevétel-növekedéssel számol.

A Prím kérdéseire adott válaszokból kiderült, hogy:

  • jelenleg folyik a GTS-Datanet Pozsony illetve Bécs felől kapcsolatot teremtő 10 Gbps sebességű  hálózatának bővítése Szerbia és Románia irányában;
  • elsődlegesen a (régiós kompetenciával rendelkező) üzleti igények kiszolgálásával, a magyarországi vállalat 2010-ig több mint másfélszeresére kívánja növelni árbevételeit;
  • az öt ország GTS vállalatainál a termékportfolió és üzemeltetési központok egységesítése 24/36 hónapos átfutással tervezett folyamat,
  • a GTS-Datanet a régiós back-office funkcióját is erősíteni kívánja, ehhez újabb szakembereket kell felvennie.
Kulcsszavak: GTS Datanet +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05