Firefox + Safari = biztos adatlopás

Genda Csongor Zoltán, 2008. június 24. 09:13

Az Apple múlt héten több komoly hibát is orvosolt a Safari-n, a foltozás azonban nem volt teljesen sikeres, mivel továbbra is lehetséges az adatrablás a böngésző egyik hibája révén.

A Microsoft egyik biztonságspecialistája, Billy Rios szerint ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen az általa felfedezett rést csakis akkor lehet kihasználni, ha a számítógépre a Safarin kívül a Firefox is fel van telepítve. A szakember három megoldást is ismer, melyek alkalmazása révén támadhatóvá válnak azon rendszerek, melyeken mindkét alternatív böngésző jelen van, biztonsági okokra hivatkozva azonban nem árult el részleteket. Rios már értesítette a fejlesztő cégeket, akik ígéretet tettek arra, hogy rövid időn belül kijavítják a hibákat. A Firefox esetében inkább a 2-es verzió jelent nagyobb veszélyt a Safarira nézve, bár a 3-as változat is megengedi bizonyos körülmények között az adatrablást, ám itt már sokkal bonyolultabb trükköket kell bevetniük a hackereknek.
Rios ezzel kapcsolatosan blogjában arra a kérdésre próbált meg választ találni, hogy kinek a felelőssége az, ha az egyik alkalmazás sebezhetővé válik egy másik miatt. A végkövetkeztetés, hogy a szoftverek mind-mind részei egy nagy ökoszisztémának, ahol figyelembe kell venni az arra a világra vonatkozó törvényszerűségeket, kölcsönhatásokat.

Kulcsszavak: Apple Safari Firefox security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50