A telefonkönyv sírjára

forrás Prim Online, 2008. június 24. 09:28

A névjegykártyákon őrzött, jegyzetekbe, határidőnaplókba feljegyezett, kis cetlikre firkált telefonszámokat válthatja ki az új IP alapú közös céges telefonkönyv. Ugyanis már kapható olyan (IP) telefonkészülék, mely egy a céges ügyfél-adatbázissal összekötve akár több tízezer –folyamatosan frissülő - telefonszám tárolására képes.

Lepipálja a mobilt

„A mobil mert nem elég, hogy mindig kéznél van de az összes fontos telefonszám is el van mentve benne” - kezdi Sándor Zoltán a beszélgetést amikor arról kérdezem, mi mobiltelefon sikerének kulcsa. Ám egy vállalkozás esetében, ahol az ügyfelek száma akár több ezer is lehet megoldhatatlan, hogy az összes telefonszámot az összes céges mobilon tároljuk – ráadásul naprakészen. Erre kínál megoldást az IP telefonközpontok többségénél támogatott megoldás az un. közös telefonkönyv. Lényege, hogy a cég összes dolgozójának összes (IP telefonközponthoz csatlakoztatott) IP telefonkészülékéről keresni – majd egy gombnyomással tárcsázás nélkül hívni tudjuk az összes elmentett ügyfeleinket - pont úgy mint „kicsiben” a mobillal. A megoldás segítségével:

* mindig frissek a telefonszámok – csak egy excell fájlt kell karbantartani, (vagy a az ügyfélnyilvántartóból időnként exportálni), annak tartalmát összes készülék „látja”

* PC bekapcsolása nélkül is hozzáférhetünk az ügyfél-adatbázishoz

A megoldás háttéreben az un. XML techonológia áll.

Bejövő hívások: szám helyett név

A mobiltelefon (előre elmentett) hívó nevét is kijelzi, ugyanúgy az IP telefon is képes az akár több ezres adatbázisból kikeresni és a kijelzőre írni a ügyfelünk nevét bejövő hívás esetén. Mennyivel jobban érzi magát az ügyfél ha rögtön nevén szólítjuk!
Az már csak hab a tortán, hogy a nem fogadott hívások kezelése is sokkal egyszerűbb, mert nem csak telefonszám – de mindjárt a visszahívandó neve is látszik. „Mobiltelefon-szolgáltatások, csak "nagyban" és központosítva” - foglalja össze a megoldás lényegét Sándor Zoltán. A közös telefonkönyvet használni akaróknak nem csak IP telefonra, de az azokat egy rendszerbe kötő IP telefonközpontra is szükségük lesz.

Olyan mint amikor a térképet felváltotta a GPS


„A közös céges telefonkönyv fejlesztésének következő lépése, hogy ne csak IP telefonról hanem mobilról is elérhető legyen az ügyfeleink hívószámait tartalmazó adatbázis” - avat be Sándor Zoltán a fejlesztési tervekbe.

Például épp egy találkozóra igyekszünk, (és elfelejtettük a mobilba menteni a partner telefonszámát) akkor nem szükséges irodába telefonálhatni, hogy „add már kérlek Kovács úr telefonszámát”, hanem mobilunkról a céges központi telefonkönyvből – mobil-interneten át – egy pillanat alatt kikereshetjük Kovács úr számát és már hívhatjuk is.
Szükségtelenné válik névjegykártya-tartó, megszűnik a idegesítő jegyzet-füzet lapozgatás, és a sehonnan máshonnan be nem szerezhető kis cetlik sem tudnak többé eltűnni. „Minden telefonszámot egy központi helyen tárolunk és azt megosztjuk a cég összes munkatársával.” - folytatja Sándor. A változás olyan nagymértékű mint amikor például GPS-re cseréltük a térképeket.

A papír alapú telefonkönyv végnapjai?


Sándor Zoltán szerint az igazi nagy durranás az volna, ha sikerülne a teljes országos telefonkönyvet elektronikus formában a készülékek kijelzőjére kiíratni. Ennek persze több technikai és jogi akadálya is van. A telefonkönyv elérhető ugyan CD-s kiadásban is de azt csak számítógépünkön használhatjuk, nem integrálható a telefonközponttal.
Ha elhárulnak a jogi akadályok és a felhasználók az Országos telefonkönyvben asztali Ip telefon készülékükről és mobiljukról tudnak keresni és hívni– szakértők szerint az a hagyományos papír alapú telefonkönyvek végét jelentheti. De addig még sok fából lesz vékony papíros, szürke vastag könyv amit évente kihajítunk....

Szerző:
Szekeres Viktor - www.telefonkozpont.eu

Kulcsszavak: iptelefon mobilszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05