A France Télécom elállt a TeliaSonera megvásárlásától

MTI Sajtóadatbank, 2008. július 1. 08:54

A France Télécom visszavonta a skandináv TeliaSonera távközlési szolgáltatóra tett, 40 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A hír a TeliaSonera részvényét 13 százalékkal lökte lejjebb, megkönnyebbülést okozott viszont a France Télécom iránt érdeklődőknek, ami több mint 7 százalékos árfolyam-emelkedésben mutatkozott meg hétfőn.

- A visszalépés azt mutatja, hogy a France Télécom nem érdekelt az öncélú növekedésben. A bejelentés minden bizonnyal megnyugtatja a befektetőket - mutatott rá Vincent Griffon, a CM-CIC Securities szakértője.

A France Télécom június 5-én közzétett, előzetes készpénzes és részvénycserés ajánlata nem győzte meg sem a TeliaSonera igazgatótanácsát, sem a főrészvényeseket, a 37,3 százalékos tulajdonnal rendelkező svéd kormányt, sem a 13 százalékkal részes finn kormányt: túl alacsonynak találták a kínált árat. A felek az egyeztető tárgyalásokon sem jutottak dűlőre, a TeliaSonera szerint az ajánlat nem javult érdemben, és jelentősen alulértékelte a vállalatot. A France Télécom szerint is az üzlet végül az ajánlott összegen hiúsult meg, mivel a TeliaSonera megvásárlása "nem kulcsfontosságú tényező a cég stratégiájának végrehajtásában", olvasható a France Télécom közleményében.

Az ajánlat visszavonása megkérdőjelezi a TeliaSonera jövőjét. A svéd állam értékesíteni kívánja 37,3 százalékos pakettjét a valaha végrehajtott legnagyobb privatizáció keretében, de nyilvánvalóvá tette, hogy nem bármi áron. Tom von Weymarn, a TeliaSonera elnöke egy nyilatkozatában kijelentette, hogy a vállalat "önállóan is kiváló növekedési potenciállal rendelkezik".

Robert Jakobsen, a Jyske Bank elemzője nem tartja meglepőnek a tárgyalások kudarcba fulladását, hiszen a TeliaSonera vezetése nem hagyott kétséget afelől, hogy már az eredeti ajánlatot is túl alacsonynak találta. - A France Télécom pedig kimutatta, hogy nem lesz hajlandó sokkal messzebbre menni, úgyhogy nem történt meglepetés."

Az eredeti Telia - mely később egyesült a finn Sonera vállalattal - tőzsdei részvénykibocsátása 2000-ben végül veszteséget hozott a befektetőknek, az internetes és elektronikai "dot-com" buborék kipukkadásakor. A svéd állam az eredeti kibocsátási árfolyamhoz közeli, részvényenként 60-65 koronás árfolyamot kíván elérni, szemben a France Télécom által ajánlott 54-55 koronával. A végső ajánlat pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, de az ügylethez közelálló forrásoktól úgy tudni, hogy a France Télécom az eredetileg ajánlott 52 százalékos készpénzarány növelésére tett csak javaslatot.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A munkavállalók véleménye alapján idén a Lufthansa Systems Hungária lett a hazai IT szektor legvonzóbb munkaadója

A magyar munkavállalók körében készített átfogó felmérés alapján az idei évben a Lufthansa Systems Hungária Kft-t választották hazánk legvonzóbb munkaadójának az IT kategóriában. A nagy presztízsű elismeréssel idén tizenegyedik alkalommal díjazták Magyarország legnépszerűbb munkáltatóit. A kapcsolódó felmérésből az is kiderült, hogy az IT szektor a dolgozók megítélése alapján továbbra is a legattraktívabb iparág Magyarországon.

2024. május 10. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36