Iráni műhold Föld körüli pályán

MTI Sajtóadatbank, 2008. augusztus 19. 08:49

Első ízben sikerült vasárnap Iránnak saját hordozórakétával Föld körüli pályára állítania egy mesterséges műholdat - jelentette be Reza Tagizadeh, a teheráni űrkutatási hivatal vezetője.

Tagizadeh az iráni állami televíziónak nyilatkozva közölte, hogy felbocsátották a Safir-e Omid (Béke Követe) nevű hordozórakétát, amely Föld körüli pályára állított egy műholdat. A kozmoszba juttatott űreszköz egyelőre csak kísérleti jellegű, csupán pályaadatokat továbbít a földi űrközpontba. A védelmi minisztérium tájékoztatója szerint az éjszakai felbocsátást megtekintette Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. A kísérletről készült felvételt bemutatták az iráni tévében.

 Irán három évvel ezelőtt bocsátotta fel első kereskedelmi műholdját, de azt orosz hordozórakéta jutatta az űrbe. Az iráni hordozórakéta 22 méter hosszú, 1,25 méter átmérőjű és 26 tonnát nyom. Irán 2010-ig négy műholdat akar Föld körüli pályára állítani. Teherán hangsúlyozza, hogy űrprogramja kizárólag polgári célú, a földrengések nyomon követését és a távközlés fejlesztését szolgálja. Gordon Johndroe, az amerikai Fehér Ház szóvivője ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az iráni rakétafejlesztések és kísérletek nyugtalanítóak, és újabb kérdések vetődnek fel céljaikat illetően.

Kulcsszavak: műhold

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52