IP telefónia biztonsága a téma az ITBN-en

forrás Prim Online, 2008. szeptember 22. 17:48

A Cisco már hagyományosnak nevezhető módon kimelt támogatóként jelenik meg az Informatika Biztonság Napja (ITBN) rendezvényen, ezzel is szimbolizálva az IT biztonság melletti elkötelezettségét. Mivel a cég neve szinte egybeforrt a modern infokommunikáció technológiájával, kézenfekvőnek tűnik az idei témaválasztás, az IP telefónia biztonsága.

Mivel a Cisco e terület úttörőjeként elsőként kínált széleskörűen olyan egységes, IP hálózaton működő megoldást, amelyben az adat, a hang és a videó egy platformon képes eljutni egyik helyről a másikra fontosnak érezzük, hogy az ily módon megnövekedett jelentőségű IP hálózat a lehető legmegbízhatóbb legyen. A vállalat az új technológiákból adódó kihívásokra felfigyelve, a kommunikációs technológiákkal párhuzamosan fejlesztette az új platform védelmét szolgáló biztonsági megoldásokat is. Az IP kommunkációs rendszer fejlesztésénél ma már kiemelt szempont a biztonság, ezért a Cisco az IP telefóniás megoldásaiba beépít olyan funkciókat, mint a titkosított jelzésrendszer- és média, a host IPS, a digitálisan aláírt szoftver modulok és konfigurációs fájlok, a kliensek és kiszolgálók tanúsítvány alapú azonosítása stb. Mindezeken kívül a Cisco aktív hálózati eszközei is tartalmaznak az alapvető IP telefóniás biztonsági funkciókon kívül több magas szintű védelmi funkciót is, úgy mint protokol vizsgálat, dinamikus ARP figyelés, DHCP snooping, stb, amelyeket igény szerint magasabb biztonsági szint elérése érdekében kiegészíthetünk kifejezetten biztonsági feladatokat ellátni képes célmegoldásokkal (appliance), azaz tartalmszűrő tűzfalakkal (Adaptive Security Appliance, ASA) vagy behatolás megelőző megoldásokkal (4200 IPS szenzor). Ezek a speciális berendezések proxy funkciói segítségével az IP telefónia - hagyományos telefonközpontokkal ellentétben - biztonságosan átlépheti a peremvédelmi vonalat, és kiterjeszthető akár az internetre is. Így bátran helyezhetünk ki telefonkészülékeket távoli- vagy otthoni munkahelyekre, illetve alkalmazhatunk IP trönköket szolgáltatók vagy társvállalatok felé.

A mai modern IP telefóniás környezet egyik fontos eleme a mobilitás, ezért nem nélkülözheti a vezeték nélküli hálózati megoldásokat sem. Fontos kiemelni, hogy a Cisco vezeték nélküli megoldásaihoz a mindenki által használt biztonsági funkciókon kívül (titkosítás, 802.1x azonosítás, stb.) olyan speciális megoldások is elérhetők, mint az adaptív vezeték nélküli behatolás megelőző rendszer , vagy a vendég hozzáférések kezelése illetve a rouge access pontok felderítése és karanténozása.

Az ITBN-en a fent nevezett téma áttekintésén kívül egy másik fontos kérdésről, a levélszemétről is hallhatnak előadást. A levélszemét (spam) elleni hatékony megoldásokról a tavalyi év folyamán a Cisco által felvásárolt és a téma vezető megoldásszállítójaként számontartott IronPort regionális konzultáns mérnöke fog beszámolni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05