Szabvány a jogszerű szoftverhasználat elősegítésére

forrás Prim Online, 2008. szeptember 24. 14:56

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) bevezette magyar nemzeti szabványként a szoftvergazdálkodás nemzetközi szabványát. Szeptembertől már magyar nemzeti szabványként is hozzáférhető az ISO/IEC 19770-1. A vállalati szoftvereszköz-gazdálkodási folyamatok szabványnak való megfelelőségét igazoló tanúsítvány megszerzése nagyobb biztonságot nyújt a felelősen gondolkodó hazai cégek vezetőinek, ugyanakkor segíti az illegális szoftverhasználat elleni erőfeszítéseket.

Az MSZ ISO/IEC 19770-1 szabvány olyan nemzetközileg elismert és iparági gyakorlaton alapuló folyamatokat ír le, amellyel az igen bonyolult - és sok szakterületet, így a vállalatirányítást, az informatikát és a pénzügyet érintő - szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenység hatékonyan és biztonságosan végezhető. A szabvány jelentősége abban rejlik, hogy alkalmazásával lényegesen átláthatóbbá és pontosabbá válik a szoftvertelepítések, licencek nyilvántartása, valamint egyéb kapcsolódó dokumentumok kezelése. A szabványnak való megfelelés így egyrészt lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy mind a cégen belül, mind azon kívül bizonyítani tudják a szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenység törvényi előírások szerinti végzését, másrészt a szoftverek racionálisabb kezelésén keresztül jelentős megtakarításokat érjenek el.

A két évvel ezelőtt megjelent nemzetközi szabvány magyar nemzeti szabványként való bevezetése az MSZT, a BSA Magyarország és az IPR-Insights Kft. együttműködésének eredményeként jött létre. A szabvány magyar nyelvű fordítását az IPR-Insights Kft. készítette elő, és a végleges szöveg az MSZT illetékes informatikai műszaki bizottságában folytatott egyeztetések alapján készült el. A nemzeti szabvány kiadását a BSA Magyarország támogatta, mint olyan kezdeményezést, amely elősegíti a felelős szoftvereszköz-gazdálkodás terjedését a hazai intézmények, valamint a kis-, közép- és nagyvállalatok körében, és amely kapcsolódik az illegális szoftverhasználat elleni tevékenységéhez.

A hazai gazdálkodó szervezetek irányítóinak, valamint a szoftvergazdálkodásért felelős vezetőknek a munkáját a most megjelent és várhatóan egyre szélesebb körben elterjedő szabvány abban is segíti, hogy csökkenti a működésük jogi és pénzügyi kockázatát, továbbá javítja versenyképességüket. Ezt az elvárást megerősítik azok a tapasztalatok, amelyek a szabványt alkalmazó országokban egyértelműen mutatják a kockázatok csökkenését és a versenyképesség javulását. További előny, hogy mostantól a szoftvereszköz-gazdálkodási rendszert független féllel lehet tanúsíttatni, ami növeli a jogszerűen tevékenykedő cégek működési biztonságát is.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50