25 éves a Microsoft Word

Kiss Ádám Zoltán, 2008. október 23. 13:05

A Word vitathatatlanul a meghatározó szövegszerkesztő a piacon, negyedszázaddal ezelőtti megjelenése óta, számos változáson ment keresztül a szoftver.

A sokak által kedvelt, sokak által szidott, mégis szinte mindenki által használt és referenciapontként használt piacvezető szövegszerkesztő mai sikeréből aligha gondolnánk, milyen nehéz volt a kezdet 1983 októberében. A kezdetek még korábbra nyúlnak vissza, mivel a Word elődjét, a Bravo névre hallgató szövegszerkesztőt Charles Simonyi és Butler Lampson még 1974-ben, a Xerox Palo Alto fejlesztőközpontjában alkotta meg. Simonyi 1981-ben kapott meghívást Bill Gates-től, és csatlakozott a Microsofthoz. Simonyi hamarosan felkért segítségül egy szintén volt Xerox alkalmazottat, Richard Brodie-t egy többfunkciós „Multi-Tool Word” alkalmazás kifejlesztésére, itt szerepel először a mai szoftver neve. Ez egy ma már nem létező UNIX-szerű Microsoft szoftverkörnyezet, a Xenix alatt futott, és az 1.0-ás változat megjelentetésével elhagyták a túl hosszúnak tűnő előtagot, és megszületett a Word 1983 októberében.

A DOS verziók egészen a Word 5.0-ig tipikus korai megjelenést hordoztak magukon, és még nem alkalmaztak legördülő menüket, helyette inkább kissé bonyolult billentyűkombinációkat alkalmaztak, melyek a különböző helyzetekben más és más funkcióval bírtak, ám még így is megelőzték az időközben feltűnt rivális Corel WordPerfect-et. 1985-ben Gates szorgalmazására megjelent a Macintosh gépekre szánt verzió, és ez számos újdonságot hozott, különböző fontok és betűméretek megjelenítését, és elsőként az egér használatát. A „Word 1.0 for Windows” volt következő igazi előrelépés, 1989-ben jelent meg, és már teljes egérkezeléssel működött, legördülő menükkel, és hihetetlen, 500 dolláros árcímkével. Mindenesetre ez az első verzió, mely már emlékeztet a mai használt változatokra. Érdekes megjegyezni, hogy már akkor látszott, hogy a Microsoft számára a Windows létfontosságú, ám a profitot az irodai szoftverek hozzák, az 1990-ben megjelenő Windows 3.0 ugyanis csak 149 dollárba került.

A szoftver azóta sem vesztette el vonzerejét, és természetesen a 98-as verzió menüsora az évek során egyre népesebb lett, és 1997-ben megjelent a teljesen jó szándékú, mégis közutálatnak örvendő Office asszisztens, egy kis gémkapocs-figura formájában. Amikor megkérdezték Richard Brodie-t, hogyan érez az asszisztens iránt, azt felelte, „mint egy macska a fürdőkád láttán”, és Simonyi is hasonlóképpen vélekedett. Az újítások azonban a Sun OpenOffice és a Google Docs megjelenése óta sem állnak meg, így mára figyelemreméltó mennyiségű ikont és funkciót tartalmaz a Microsoft Word.

Kulcsszavak: Microsoft Word

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09