800 millió asztali gépnek nyújt új lehetőséget a JavaFX

forrás Prim Online, 2008. december 8. 15:45

A Sun Microsystems bemutatta a JavaFX 1.0 verzióját, a Java(TM) platform fejlődéstörténetének legújabb és egyik legjelentősebb állomását. Ezzel olyan új platform jött létre, amely a forma és a funkcionalitás tökéletes együttesét kínálja a web-böngészőkre és felhasználói számítógépekre készített élethű médiaélményt kínáló gazdag internetes alkalmazások (RIA) létrehozásához.

A JavaFX hihetetlenül lerövidíti a Java-fejlesztők és a webszerkesztők munkafázisait, és rendkívüli módon megkönnyíti a grafikákat, video-, hang- és animációs anyagokat, valamint formázott szövegeket integráló alkalmazások létrehozását. A JavaFX abban igazán különleges, hogy egységes fejlesztési és telepítési modellt kínál a kifejezőeszközökben gazdag RIA-k asztali gépeken, böngészőkben és mobil eszközökön történő felépítéséhez. Emellett a JavaFX mobil emulátorral a fejlesztők megtekinthetik, hogy alkalmazásaik miként működnek majd a később megjelenő JavaFX mobil platformon, amelyet a Sun előreláthatólag 2009 tavaszán tesz elérhetővé a mobil partnerek számára.

 

A JavaFX számos újdonsága közül kiemelkedik az ún. „Drag-to-Install” (fogd és telepítsd) funkció, amelynek segítségével a platformmal először találkozó végfelhasználók is egyszerű egérmozdulatokkal telepíthetik az egyes JavaFX alkalmazásokat a böngészőből a saját számítógépeikre. A végfelhasználók egyszerűen átmozgathatják a böngészőben futó appleteket az Asztalukra, ami minden eddiginél egyszerűbb módszert kínál az internetes alkalmazások és tartalmak telepítésére.

A világ egyik legnépszerűbb platformja

A JavaFX funkciói még inkább kiszélesítik a fejlesztők számára a Java technológiában rejlő eddig is sokrétű lehetőségeket, és számos új szolgáltatási és alkalmazási területet kínálnak a megjelenítő eszközök széles spektrumán. A nemzetközi szinten több mint 6,5 millió szoftverfejlesztővel rendelkező Java a világ egyik legnépszerűbb szoftverplatformja, amely több mint 800 millió asztali számítógépen és 6 milliárd internetkapcsolattal rendelkező eszközön található meg. A JavaFX szoftver grafikával, animációval, valamint kiváló minőségű hang- és videolejátszással egészíti ki a Java platformban rejlő lehetőségeket. Ezenkívül a JavaFX platform segítségével a fejlesztők nagyobb teljesítményű, több mindenre képes és biztonságosabb RIA-t fejleszthetnek ki, és ezeket könnyedén integrálhatják új vagy meglévő vállalati háttérrendszereikkel és webszolgáltatásaikkal. A webes szolgáltatások emellett hozzájárulnak a különböző szolgáltatások összefűzéséből keletkező ún. mash-up, valamint vállalati alkalmazások gyors fejlődéséhez is.

A JavaFX platformról további információ http://www.javafx.com/ weboldalon található.
Videó: http://www.javafx.com/launch/win-player.jsp
Blog: http://blogs.sun.com/javafx/entry/javafx_1_0_is_live

Kulcsszavak: Java Sun fejlesztés

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15