Eleven vámpírmozgás viharos környezetben

Rendkívüli moziélmény Autodesk animációs szoftverekkel

forrás Prim Online, 2009. január 3. 12:01

Az Autodesk animációs, vizuális effektusokat előállító és színkorrekciós eszközeit használják a filmkészítők a különböző műfajú és filmkészítési technikákat igénylő munkáik során. A Madagaszkár 2. és jó néhány hasonló, ünnepek előtt bemutatott filmet is Autodesk technológiával hívtak életre.

Az atmoszférikus hatásokkal teli, 250 jelenetből álló Alkonyat megalkotásához például rotoscoping (kockánként feldolgozott) és kompozitált (több forrásból származó képek egy képben történő ötvözése) technikákra volt szükség az eleven vámpírmozgás viharos környezetbe helyezéséhez. A látványterv-készítési fázis előtt a vizuális effektusokat előállító CIS Vancouver stúdió nagyban támaszkodott az Autodesk Maya 3D modellező, animációkészítő és renderelő szoftverre. A balett-teremben játszódó jelenetnél a tükrök összetett vizuális kihívást jelentettek: közel fél tucat visszatükröződést kellett nyomon követni a tükrök között.

"A Maya segítségével számos előzetes kameratesztet készítettünk különböző szögekből, így a produkciós csapatnak többórányi munkát takarítottunk meg" - mondta Geoffrey Hancock, a stúdió vizuális effektusokért felelős vezetője.

A CIS stúdió dolgozott az Elcserélt életek című történelmi drámán is. A filmesek a Maya segítségével végezték az összes modellezést és animációkészítést, míg a matt festményekhez az Autodesk Inferno vizuális effekteket előállító szoftvert használták.

"Az Inferno grafikai sebessége, a többszörös iterációs képesség és az általános, erőteljes felépítés kincset ért a folyamat során. A film apró vizuális effektusai lehetővé teszik a közönség számára, hogy teljesen beleéljék magukat a történetbe. Tulajdonképpen élveztük azt a kényszert, hogy hihető és történelmileg hű környezetet kellett létrehoznunk. Üdítő volt olyan láthatatlan effekteket készíteni, amelyek nem csak a csillogásról szólnak" - mondta Geoffrey Hancock.

A képzeletbeli állatvilágban játszódó, a DreamWorks Animation által számítógépekkel előállított animációs film, a Madagaszkár 2. is a Maya segítségével meséli el történetét.

"A Maya lehetővé tette, hogy irányítsuk a részecskeszimulációkat. A szoftver apró részletekbe menően programozható, és mindenfajta vizuális effekt esetében jól skálázható a legegyszerűbb, két nap alatt létrehozott effektektől a legnehezebb jelenetig, amelynek elkészítése négy hónapot vett igénybe. A Maya a spektrum mindkét végén teljesítette a kívánságainkat, és évről évre egyre jobban támaszkodunk rá munkáink során" - mondta Scott Peterson, a Madagaszkár 2. effektusokért felelős munkatársa.

A DreamWorks az Autodesk Lustre rendszert használta a film színkorrekciójához annak érdekében, hogy filmes effektusokkal tarkítsa a New York-i állatkert vegyes társaságának kalandjait. A Szikraváros című film esetében a vizuális effektusokat irányító Luma Pictures a Maya szoftvert számos bővítménnyel, például a mental ray és a RealFlow szoftverekkel együtt alkalmazta. Ezekkel az eszközökkel hozták létre az összetett, számítógépes animációval felépített vízrendszerekkel teli fantasztikus világot, a föld alatti helyszíneket és az óriási vakondot.

Kulcsszavak: Autodesk videó

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50