Február 10. a biztonságosabb internet napja

Kiss Ádám Zoltán, 2009. február 10. 10:01

Az Európai Unióban a mai napot tűzték ki a biztonságosabb internet napjának, a közösség ezzel is fel szeretné hívni a figyelmet a gyermek és tinédzser korosztály védelmére.

A mai nap nem csupán az unióban, de világszerte kiemelt időpont a fiatalabb korosztályok védelme szempontjából, ám az EU hivatalosan is magáévá tette a kezdeményezést, az Európai Tanács pedig külön nyilatkozatban fejezte ki támogatását. A szervezők arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az internet terjedésével egyre lejjebb tolódik ki az a korhatár, ahol már kiterjedt internethasználatot figyelhetünk meg, ám ezzel nem tart lépést a kisebbek védelme.

A tinédzser korosztályról készült felmérés szerint a megfigyelt 20 ezer fő mindössze 49 százaléka találkozik bármilyen tartalomkorlátozással, a maradék 51 százalék minden weboldalt akadály nélkül használhat. Ez azt jelenti, hogy bármilyen védelem nélkül használják a közösségi oldalakat, ami veszélyeket is rejt magában. Nem véletlen, hogy 17 közösségi oldal is támogatja ezt a kezdeményezést, mivel egyre gyakoribb jelenség az online megfélemlítés, zaklatás, zsarolás, és ezekhez kiváló terep egy közösségi oldal. A Microsoft felmérése szerint az MSN tinédzser felhasználóinak 29 százaléka találkozott már ilyen jelenséggel internethasználat közben.

A most hatodik alkalommal megtartott nap az online pornográfia veszélyeire is fel szeretné hívni a figyelmet, mivel ennek napi jelenléte torzíthatja a fiatalok szexualitásról alkotott képét. A felmérések szerint a leginkább a francia (88%), a portugál (84%) és a görög (81%)szülők aggódnak gyermekeikért. Az összefogás legfőbb üzenete nem oldalak betiltása, hanem annak a nyilvánvalóvá tétele, hogy az internet terjedésével az online világhoz kötődő védelmet és oktatást is hasonló léptékben fejleszteni kellene, és ehhez minden tagország külön is hozzájárulhat támogatással, nemzeti alaptantervével, vagy éppen egy online, vagy telefonos segélyvonal üzemeltetésével. Ennek fényében elszomorító, hogy az egész EU-ban Észtország mellett egyetlen országra vonatkozóan nem található bejegyzés a helyi támogató szervekről a kezdeményezés honlapján - pedig képviselteti itt magát az újabban felvett Románia és Bulgária is, valamint a mély válsággal küzdő, még nem is EU-tag Izland is - és hazánk is.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Nagy a magyar cégek lemaradása a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 10:24

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55