Elnökségi ülést tartott az ICT Parlamenti Világközpontja Budapesten

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 9. 09:07

Az Információs és Kommunikációs Technológiák (ICT) Parlamenti Világközpontjának egyik fontos stratégiai célja, hogy a törvényekhez a világon mindenütt egyenlő módon férjenek hozzá az emberek, s a törvényhozást közelebb vigye a választókhoz - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pénteken az MTI-nek.

Az elnök, aki egyben a világközpont társelnöke is, azt követően nyilatkozott, hogy Budapesten véget ért a szervezet harmadik elnökségi ülése.

Szili Katalin kifejtette, a szervezet egyik célja az, hogy a világ parlamentjei között javítsa az információcserét, s közelebb vigye a törvényhozást a társadalomhoz. A jelenleg 50 tagot számláló szervezet ezért 2020-ra 150-re kívánja növelni a tagok számát.

A világszervezet pénteki elnökségi ülésén az elmúlt év áttekintése mellett elfogadták az idei és jövő évre vonatkozó terveket és stratégiát is. Az elnökség így például támogatta azt, hogy a szervezettel való együttműködés lehetőségét világ minden parlamentjével ismertessék meg, s minél szélesebb körben működjenek együtt az országok az információs társadalomban rejlő előnyök kihasználása, illetve a demokrácia kiszélesítése érdekében.

A világközpont támogatja azt is, hogy a parlamentek az informatikai és kommunikációs technológiák felhasználásával modernizálják ügyvitelüket, s javítsák együttműködésüket. Különösen fontosnak tartja azt, hogy a fejlődő országokban javuljon a helyzet például a kölcsönös tapasztalatcserék révén.

Az elnökség által elfogadott záró nyilatkozat szerint fontos az is, hogy a parlamentek és a nemzetek együttműködjenek a különböző fejlesztésekben, s hangsúlyozza a fejlődés és a demokrácia támogatását, így például a méltányos és befogadó információs társadalom létrehozását. A nyilatkozatot a világ minden parlamentjének elküldik.

Szili Katalin elmondta, a szervezet 2020-ig mindenképpen működni fog, hiszen addig biztosan rendelkezik megfelelő forrásokkal. Az elnökség  legközelebbi ülését várhatóan szeptember-novemberben tartja, s addig meghosszabbították Szili Katalin társelnöki megbízását is.

A világközpont célja a parlamentek közötti regionális együttműködés elősegítése az informatikai, valamint a kommunikációs eszközök használatának terjesztésében. A szervezet az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Hivatala és az Interparlamentáris Unió kezdeményezés alapján jött létre római központtal.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59