SUSE Linux Enterprise 11: az év legizgalmasabb vállalati Linux rendszere

forrás Prim Online, 2009. március 30. 19:04

A Novell bejelentette a SUSE Linux Enterprise 11-et. Az új Linux rendszerrel az ügyfelek olyan platformot kapnak egyre összetettebb adatközpontjaik számára, amely alkalmazásaikat megbízhatóan és nagy teljesítménnyel képes futtatni bármely hardverplatformon és virtualizációs hypervisoron, vagy akár a számítási felhőre épülő informatikai infrastruktúrákban. A Novell mindemellett a globális megoldás- és hardverszolgáltatói partnerhálózatát és a független szoftvergyártók (ISV) teljes körű támogatását is a csomag mellé rakta.

A SUSE Linux Enterprise 11 a SUSE Linux Enterprise Server és a SUSE Linux Enterprise Desktop legújabb fejlesztéseit, és két új kiegészítést is kínál. Egyik a SUSE Linux Enterprise Mono Extension, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a Microsoft .NET-alapú alkalmazások Linux rendszeren történő futtatását. A másik kiegészítés a SUSE Linux Enterprise High Availability System, egy klasztermegoldás, amely biztosítja a kulcsfontosságú számítógépes alkalmazások működését és csökkenti a magas rendelkezésre álláshoz kapcsolódó birtoklási költséget.

A Microsofttal kötött ötéves megállapodásnak köszönhetően a Novell úgy alakította ki a SUSE Linux Enterprise 11 verzióját, hogy az problémamentesen működjön együtt a Microsoft Windows operációs rendszerrel a többplatformos virtualizáció, a rendszerfelügyelet, a személyazonosság-kezelés/címtárösszevonás, a dokumentumkompatibilitás, a Moonlight (Microsoft Silverlight Linux rendszeren) és a fogyatékkal élők kisegítő eszközeinek támogatása területén. Az újonnan elérhető Silverlight támogatás mellett a SUSE Linux Enterprise 11 lejátssza a Windows multimédiás fájlformátumait, az OpenOffice.org Novell Edition pedig a Microsoft Office fájlformátumok széles skáláját többek közott az Open XML-t is támogatja.

ZENworks Linux Management 7.3


A Novell bejelentette a Novell ZENworks Linux Management 7.3 verziójának elérhetőségét is. A megoldás az ügyfelek Linux rendszerének hatékony felügyeletét biztosítja a SUSE Linux Enterprise 11 házirendalapú automatizálásának kiterjesztésével. Az asztali és kiszolgálórendszerek felügyeletére egyaránt alkalmas ZENworks Linux Management házirend alapú szabályai leegyszerűsítik a munkaállomások és a szerverek Linux erőforrásainak telepítését, felügyeletét és karbantartását. A ZENworks Linux Management megoldással kiegészített SUSE Linux Enterprise 11 csomag lehetővé teszi az informatikai infrastruktúrára fordított idő és költség csökkentését.

Az optimális „vendég” operációsrendszer-virtualizáció esetén

A SUSE Linux Enterprise vezető hardverplatformokon fut, beleértve az x86-32, x86-64, Itanium, IBM Power és IBM System z platformokat. Emellett a SUSE Linux Enterprise 11 rendszert úgy optimalizálták, hogy közel maximális teljesítményt nyújtson a főbb hypervisorokon is, például a VMware ESX-en, a Microsoft Hyper-V-n, valamint Xen-en.

Cloud Computing-támogatás

A SUSE Linux Enterpise 11 a Linux számítási felhőkbe történő telepítéséhez az Amazon Elastic Computer Cloud (EC2) platformon szintén támogatott és tanúsított lesz. Az IBM szakembereivel együttműködve a Novell az IBM DB2, az Informix Dynamic Server, a WebSphere sMash, az IBM Lotus Web Content Management és az IBM WebSphere Portal SUSE Linux Enterprise 11-alapú virtuális megfelelőit a felhőkre épülő környezetekben elérhetővé teszik.

Szolgáltatások egy csomagban

A SUSE Linux Enterprise Desktop 11 további alkalmazások vagy kiegészítések telepítése nélkül biztosít teljes értékű munkakörnyezetet felhasználói számára. A Novell új irodai környezete a továbbfejlesztett hardvertámogatás mellett integráltan tartalmazza a mindennapi használat során szükséges böngészőbővítményeket és a Novell-Microsoft együttműködésnek köszönhetően támogatja a legfontosabb multimédia- és dokumentumformátumokat is. Jelenleg a Linux asztali rendszereit bevezető ügyfelek a SUSE Linux Enterprise Desktop rendszert a vezető hardvergyártók - például a Dell és a HP - gépein előtelepítve vásárolhatták meg. A SUSE Linux Enterprise Desktop 11 verzióval az asztali Linux elérhetőbbé válik mind az asztali gépeken, notebookokon, netbookokon, nettopokon vagy vékony klienseken.

Appliance-támogatás

Számos ügyfél virtuális készülékekkel csökkenti az alkalmazástelepítési és felügyeleti folyamatok bonyolultságát. A virtuális készülékek olyan integrált lemezképek, amelyek teljes, előre konfigurált csomagban tartalmazzák az alkalmazást, a köztes szoftvert és az operációs rendszert. A Novell ezért a SUSE Linux Enterprise JeOS (Just enough Operating System) változatát kínálja, illetve egy eszközcsomagot, amellyel a független szoftverfejlesztők virtuális készülékeket fejleszthetnek alkalmazásuk támogatására a SUSE Linux Enterprise szükséges összetevőiből. A Novell emellett technikai támogatást nyújt a saját támogathatósági követelményeinek megfelelő készülékekhez, az egyedi SUSE Linux Enterprise JeOS konfigurációk kialakításához. A programról és a készülékfejlesztő eszközkészletről további részletek még ebben az évben várhatók.

.NET-támogatás


A SUSE Linux Enterprise Mono Extension egy olyan új termék, amely elsőként nyújt kereskedelmi támogatást a nyílt forráskódú Mono project alkalmazásplatformjához, így újrafordítás nélkül futtathatók .NET alkalmazások Linux rendszereken. A SUSE Linux Enterprise Mono Extension segítségével a szervezetek .NET alkalmazásaikat átvihetik Linux rendszerre, így jelentős költségmegtakarítást érhetnek el. A Novell a SUSE Linux Enterprise Mono Extension csomagot azon ügyfeleknek is ajánlja, akik a mainframe-alapú adatközpont alkalmazások konszolidálását végzik. Ez lehetővé teszi számukra a .NET-alapú alkalmazások IBM System z rendszereken történő futtatását.

Nagy rendelkezésre állást biztosító megoldások

A SUSE Linux Enterprise 11 rendszer új szolgáltatásai segítik az ügyfeleket a UNIX platformról Linux rendszerre történő átállásban egy alacsony költségvetésű, rugalmas infrastruktúra kiépítése érdekében. A Novell SUSE Linux Enterprise High Availability Extension megoldása a nyílt forráskódú fürtözési és adattároló kezelési technológiák integrált csomagját nyújtja, amely segít csökkenteni a nem tervezett leállások idejét, és megfizethető alternatívát biztosít az eddig elérhető, költséges zárt forráskódú ajánlatok mellé.

Hálózati fájlrendszerek támogatása, Xen virtualizáció, valós idejű megoldások

A SUSE Linux Enterprise Server 11 az NFS (Network File System) protokollon keresztül támogatja a lapozófájlok távoli tárolását, így a helyi kiszolgáló által igényelt hely távoli tárhelyen is biztosítható és megakadályozható az alkalmazások költséges leállása. Emellett a SUSE Linux Enterprise 11 szolgáltatja a leggyorsabb csomagfrissítési megoldást a Linux-disztribúciók között, valamint új technológiákat kínál a telepítés, az eltávolítás, a frissítés és a szoftvercsomag-konfigurálás automatizálására és felgyorsítására. Az új Xen 3.3 hypervisorral a SUSE Linux Enterprise Server 11 jobb skálázhatóságot, teljesítményt és biztonságot, fejlett energiagazdálkodást és jobb grafikai funkciókat kínál. A Novell még ebben az évben tervezi a SUSE Linux Enterprise Real Time Extension csomag kiadását. Ez a csomag a SUSE Linux Enterprise 11 kódjának felhasználásával nyújt megoldást az időérzékeny, kulcsfontosságú alkalmazások késleltetésének csökkentésére, illetve kiszámíthatóságuk és megbízhatóságuk növelésére.

Kulcsszavak: Novell SuSE Linux

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55