A Conficker kiütötte a Utah-i egyetem gépeit

Kiss Ádám Zoltán, 2009. április 13. 09:37

A már ismert, ám számos egyre megújuló variánssal rendelkező kártevő az egyetem és intézményei 700 gépét fertőzte meg, köztük három kórház számítógépeit.

A Cornficker az elmúlt időszak egyik leggyorsabb karriert befutó kártevője, a féreg blokkolni próbálja a vírusirtó alkalmazások működését, valamint letiltja a frissítésükre szolgáló weboldalak elérhetőségét. Míg a korábbi változatok 250 domain egyikéhez csatlakoztatják gépünket, legújabbak változatok már 50 ezer címet tartalmazó adatbázissal rendelkeznek, ami egyszerűen mennyiségi okokból szinte lehetetlenné teszi a címek letiltását. A fertőzés során az egyik igazán aggasztó szál az volt, hogy a kártevő megtalálása után egy nappal hálózta be igazán a gépeket. Míg az egyetemi kórház betegeinek adatai nem szivárogtak ki, mivel ezeket független rendszerekben tárolják, a legtöbb gép gyorsan megfertőződött. Az USA legnagyobb fegyverbeszállítójaként és egyben a mormon vallás központjaként ismert államban történt eset egyik érdekessége a védekezés módja, mely az intézet számítástechnikai vezetője szerint igazi összefogást kíván az összes dolgozótól és diáktól. Mindy Tueller szerint mindenkinek segítenie kell a féreg kiirtásában, és újabb variánsok megjelenésének megelőzésében, és ebbe beletartozik az olyannyira elterjedt USB meghajtók és egyéb adathordozók óvatos kezelése. Szerinte csak úgy érhetnek el igazi és tartós eredményt, ha az ügyet minden egyes diák és alkalmazott a szívén viseli.

Kulcsszavak: vírus security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36