Egyesül a NEC Electronics és Renesas félvezető áramkör gyártó

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 28. 08:55

A japán NEC Electronics és Renesas Technology vállalatok egyesülési tárgyalásokat folytatnak a világ harmadik legnagyobb félvezető áramkör gyártó csoportjának létrehozásáról az Intel Corp és a Samsung Electronics után. A tárgyalásokat július végéig, az egyesülést a jövő áprilisig akarják lezárni.

A félvezető-ipari vállalatok erőik egyesítésével igyekeznek felülkerekedni a túltermelés, áresések és lanyha kereslet miatt bekövetkezett hosszas visszaesésen. Elemzők szerint a NEC és a Renesas egyesülése nem okoz meglepetést és várhatóan követi majd a Toshiba és a Fujitsu hasonló lépése is, mivel a két utóbbi vállalat is folytatott tapogatózó tárgyalásokat a NEC Electronics konszernnel.

 A NEC Electronics 65 százalékban a NEC Corp tulajdonában van, a Renesas pedig a 55 százalékban a Hitachi és 45 százalékban a Mitsubishi Electric közös vállalata. Az egyesült vállalat termelésének 60 százalékát állítaná elő Japánon kívül a jelenlegi 44 százalék helyett. Együttesen 220 milliárd jennel csökkenthetnék éves kiadásaikat és az új vállalat nyereségesen működne. Az egyesülés részleteit július végéig dolgozzák ki a felek.

 A NEC Electronics és a Renesas egyaránt mikrokontroller- és rendszeráramkörök gyártására szakosodott. Együttes éves forgalmuk megközelíti az évi 13 milliárd dollárt, ami meghaladja a legnagyobb japán félvezetőáramkör-gyártó, a Toshiba forgalmát. A Renesas a világ legnagyobb mikrokontroller gyártója. Az egyesült vállalat 30 százalékos világpiaci részesedéssel rendelkezhet, ami meghaladja a jelenlegi piacvezető, a Freescale Semiconductor piaci részesedését.

 A mikrokontroller-áramkörök automatikus rendszer szabályozó elektronikák fő alkotóelemét képezik, például jármű motor vezérlő rendszerekben és megmunkáló gépekben, a rendszer áramkörök pedig a legkülönfélébb specifikus feladatokat látják el elektronikai berendezésekben és járművekben.

 A NEC Electronics és a Toshiba között, valamint a Renesas és a
Panasonic között elektronikai áramkörök fejlesztésére létesített közös vállalkozásokat a mostani egyesülési tárgyalások nem érintik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09