Figyelik a népszerű honlapok szerződési feltételeit

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 8. 11:34

Megalakult a TOSBack.org honlap, amelynek az a feladata, hogy a Facebook, Google és más népszerű honlapok szerződési feltételeit folyamatosan ellenőrizze, ezáltal védve a felhasználókat a veszélyes vagy káros változtatásoktól.

A TOSBack.org az Electronic Frontier Foundation személyiségi jogokat védő szervezet által létrehozott honlap. Fejlesztői különösen büszkék arra, hogy a szolgáltatási és szerződési feltételekben létrejött változtatásokat pár órás időintervallummal fel tudja dolgozni. A honlap régi és új szerződési feltételeket egymás mellé rendezi, összehasonlítja ezeket és jelöli a változtatásokat - olvashatjuk a Physorg portálján. Már két tucat honlapot ellenőrzése alá vont a cég, de a jövőben még több hagyományos, vagy internetes bank, televíziós társaság és más cég is számíthat az ellenőrzésekre.

Tim Jones, az Electronic Frontier Foundation technológiai igazgatója azt reméli, hogy ezzel a honlappal a jövőben el lehet majd kerülni az olyan kínos személyiségjogi ügyeket, mint amellyel Facebooknak kellett szembenézni még februárban. A Facebook szerződési feltételeiben való változtatással akkor senki sem foglalkozott, ám hamarosan kitört a botrány, mert az új rendelkezés szerint a felhasználók által feltöltött tartalommal a cég korlátlan ideig rendelkezhetett volna. Végül a Facebook vezetősége azt találta ki, hogy a felhasználók szavazzanak az újabb szerződési feltételekről, amely szerint ők a saját magukról megadott információk birtokosai, és nem a Facebook. Az új szerződést egyöntetűen szavazással elfogadták.

Ugyanakkor Jones szerint a Facebook csak a kivétel, amely erősíti a szabályt, ugyanis a legtöbbször az a jellemző, hogy a honlapok állandóan változtatják a szerződési feltételeiket és erről gyakran még csak nem is szólnak a felhasználóknak. "A szerződési feltételek egyértelműen rendkívül fontosak mind a honlapok, mind a felhasználók számára, hiszen ez szabályozza a kapcsolatrendszerünket minden weblappal. Ugyanakkor szinte senkinek sincs ideje, vagy kedve zeket végigolvasni" - magyarázta Jones. A TOSBack.org arra törekszik, hogy a nagyközönség végre megértse: ez igenis nagyon fontos lenne, hiszen ezek a szerződések a felhasználó jogait és lehetőségeit is nagymértékben érintik - tette hozzá.

Kulcsszavak: Facebook Google

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tiltás helyett beszélgetés: így válhatunk tudatos digitális szülőkké

Nem kérdés, hogy a mai gyerekek már egy olyan digitális korba születtek, ahol egészen kicsi kortól mindennapossá vált az eszközhasználat. Az internet azonban számos veszélyt rejt magában, amire gyakran sem a gyerekek, sem a szülők nincsenek felkészülve. Bár a kütyühasználat tiltása kézenfekvő lehet, hosszútávon egyáltalán nem megoldás, főleg ha a szülői példán keresztül is ezt látják a gyerekek. De akkor hogyan válhatunk tudatos digitális szülővé? Egyáltalán mik jelentenek veszélyt az online térben? A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány segítségével összegyűjtöttük azokat a hasznos tippeket, amelyeket a mindennapokba beépítve már ma tehetünk gyermekünk online biztonságáért.

2024. május 28. 17:38

Az LG két kutatási beszámolóját mutatták be egy AI technológiai konferencián

Május 7-11. között, a Bécsben megrendezett International Conference on Learning Representations (ICLR) 2024 konferencián mutathatta be kutatási eredményeit az LG Electronics (LG). A rengeteg beérkezett pályamű közül az LG kutatási dokumentumait a legjobb egy százalék közé választották, így bekerültek a konferencia programjába. Mindez jól szemlélteti az LG kutatási erőfeszítéseinek jelentőségét, és megerősíti a cég pozícióját a kulcsfontosságú AI technológiák fejlesztésének éllovasaként az olyan területeken, mint például a robotika, a metaversum és az intelligens otthonok.

2024. május 28. 16:11

Felforgatja a munkaerőpiacot a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az MI-t használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25%-os bérprémiumot kínálnak – derül ki a PwC Global AI Jobs Barometer felméréséből, mely 15 ország több mint félmilliárd álláshirdetését elemezte.

2024. május 28. 14:40

Megbízható Munkaadó 2024-26 címet kapott az SAP

Az SAP Hungary Kft. elnyerte a "Megbízható Munkaadó 2024-26" címet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) éves taggyűlésén. A díjat olyan cégek kapják, amelyek kiemelkedő HR-gyakorlatot folytatnak, és példaértékű módon gondoskodnak munkatársaik munka- és életkörülményeiről.

2024. május 28. 13:07

Példátlan fitness élményt nyújt a vadonatúj HONOR Band 9

A HONOR bejelentette a HONOR Band 9-et, egy modern dizájnnal és fejlett fitnesz- és egészségfigyelő funkciókkal büszkélkedő kiegészítőt. Az 1,57”-os AMOLED kijelző akár 60 Hz-es frissítési frekvenciát kínál. 96 edzési lehetőséggel a HONOR Band 9 felülmúlja elődeit, míg a trendi Always-on Display kialakítással és a lenyűgöző, akár 14 napos akkumulátor-üzemidővel kivételes fitness-társként szolgál, amely a felhasználókat egy egészségesebb és aktívabb életmód felé vezeti.

2024. május 28. 11:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52