SMS-el feltörhetőek és lehallgathatóak az iPhone-ok

Kiss Ádám Zoltán, 2009. július 6. 10:10

Az Apple bejelentette, hogy egy már korábban a cég tudomására jutott hiba befoltozására készül. A veszélyes rés lehetővé teszi, hogy egy fertőzött SMS segítségével meghatározzák a felhasználók helyét és akár kihallgassák beszélgetéseiket, még akkor is, ha a telefon a zsebükben van.

Az Apple a hiba javításának ígéretével együtt ismerte el, hogy igen veszélyes biztonsági rés rejlik iPhone telefonjaikban. A Hibát felfedező Charlie Miller kissé zavaros okfejtésben azt ecsetelte, hogy az iPhone operációs rendszere biztonságosabb, mint az Apple számítógépein használt OS X, ám a biztonsági rés elég zavarba ejtő. A kiskapu kihasználásához mindössze egy speciálisan megformázott SMS-t kell elküldeni a felhasználónak, és máris átvehetjük az irányítást a telefon felett. És most következik az a rész, amit az összeesküvés-elméletek kedvelői minden bizonnyal imádni fognak, ám mégis igaz. Az operációs rendszer fölötti irányítást a fertőzött telefonon olyannyira át lehet venni, hogy GPS koordináták segítségével ezek után a felhasználó tudta nélkül meg lehet határozni, merre jár épen. Már ez sem örömhír, ám talán még ennél is rémisztőbben hangzik, hogy a készülék mikrofonját is be lehet kapcsolni és szintén a felhasználó tudta nélkül ki lehet hallgatni beszélgetéseit. Ilyenformán az iPhone nem kifejezetten kémeknek, vagy házasságszédelgőknek ajánlott modell, Miller ráadásul még további kockázatokra is utalt, ám az Apple-el megállapodtak, miszerint a hiba javításának megérkeztéig nem ad ki részleteket. Erre a jelenségre egyébként már számítani lehetett, és vélhetően a Google mobil operációs rendszerével, az Androiddal is hasonló lesz a helyzet. A gond az, hogy a korábbi évvel erőforrásszegény, kissé butuska és lassú telefonjainak kora lassan lejár, és az időközben miniszámítógépekké előlépett telefonok összetettségük miatt már alkalmas platformok idegen kódok futtatásához.
 

Kulcsszavak: Apple iPhone security

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38