A trójai PDF-en érkezik gépünkre!

Nulladik napi Flash rést használnak ki támadók

Milkovits Gábor, 2009. július 23. 16:40

Szoftverbiztonsági szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy hackerek az Adobe Flash szoftver egy veszélyes biztonsági rését kihasználva, konstruált Acrobat PDF fájlok segítségével trójai kémprogramokat juttattak el számítógépekre.

A Symantec közleménye szerint a hiba gyakorlatilag bármely felhasználót veszélyeztetheti, mivel kihat az összes Flash-t használó szoftverre, például minden népszerű böngészőre. A rés elsősorban a Windows XP PC-ket veszélyezteti, míg a Vista-felhasználók abban az esetben biztonságban vannak, ha a felhasználói fiók-ellenőrzés (UAC) be van kapcsolva. Az Adobe Reader PDF-olvasó azért sebezhető, mert Flash-fordító részén található hiba. Az Adobe ki is adott egy hivatalos közleményt az ügyben, amelyben elismerik a biztonsági rések jelenlétét az Adobe Reader-en, az Acrobat 9.1.2-n, valamint az Adobe Flash Player 9 és10 verziókon.

A támadók általában oly módon használják ki a biztonsági rést, hogy a konstruált PDF fájlt e-mailben elküldik, vagy pedig egy weboldalba építik be. Miután a felhasználó megnyitja a dokumentumot, a hacker trójai kémprogramot telepíthet a gépére. A víruskeresők a rosszindulatú kódokat Trojan.Pidief.G-ként azonosítják. A Purewire biztonsági cég szerint a rést kihasználó támadásokat először mintegy két hete észlelték, míg maga a Flash sebezhetőség tavaly december óta ismert. Az Adobe azt nyilatkozta, hogy jelenleg vizsgálják a bejelentéseket és dolgoznak a megfelelő javításokon.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09