7 millió gépet fertőzött meg eddig a Conficker

Milkovits Gábor, 2009. október 31. 08:58

A Shadowserver Alapítvány kutatása szerint világszerte nagyjából 7 millió számítógépen van jelen a Conficker féreg, annak ellenére, hogy a legismertebb számítógépes vírusról van szó, amely éppen ezért számos módon kivédhető lenne.

A Shadowserver úgy gyűjtötte az információkat, hogy előzőleg azonosította azokat az algoritmusokat, amelyekkel a Conficker utasításokat kér különféle webcímekről. Ennek alapján tudták megbecsülni a fertőzött gépek számát, amely ennél magasabb is lehet, mivel a vírus összes kommunikációs kódja és módszere még nem ismert. Szakértők szerint a fertőzöttség mértéke azért lehet ekkora, mert sok országban, például Kínában vagy Brazíliában igen magas a nem jogtiszta Windows szoftverek aránya, ezeken pedig nem fut a Microsoft vírusirtója, ami például azonnal kiszűrné a férget. Igaz ez ugyanakkor a legtöbb más ingyenes antivírus programra is, amelyek ráadásul kalóz-Windowson is futnak, ám úgy tűnik, hogy sok felhasználó csak akkor foglalkozik a biztonság kérdésével, amikor egy vírus már észrevehető problémát okoz a gépén.

A Conficker azonban önmagában kevés gondot okoz a fertőzött számítógépen, a vírus szerzői pedig mindeddig szerencsére nemigen próbálták kihasználni az általuk létrehozott hatalmas botnet-ben rejlő potenciált. Céges hálózatokon is gyakran csak akkor fedezik föl a férget, ha egy gép megtagadja a belépést: a vírus ugyanis folyamatosan próbál belépni a hálózat többi gépének rendszerébe, túl sok próbálkozás után azonban a PC-k minden felhasználó számára blokkolják a bejutást.
 

Kulcsszavak: vírus security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36