AH MindigTV: robbanásszerű készülékeladás, már 170 ezer felhasználó

Kovács Attila, 2010. február 2. 17:17

Az elmúlt évi eredményekről, a MindigTV szolgáltatással kapcsolatos piaci trendekről és a vállalat idei terveiről beszélt az Antenna Hungária (AH) mai sajtótájékoztatóján Jean-Francois Fenech, a vállalat vezérigazgatója és Kárpáti Rudolf, az AH műszaki szolgáltatási igazgatója.

A legfontosabb elhangzott információk:

1. 67 százalékkal emelkedett a DVB-T MPEG-4 kompatibilis vevőkészülékek eladása 2009. december folyamán az előző hónaphoz képest. Ezzel párhuzamosan 2009 során e készülékek átlagára a felére esett vissza. December végén a magyar háztartások 4,4 százaléka rendelkezett DVB-T vételre alkalmas eszközzel. A földfelszíni platformot használó háztartásokkal összehasonlítva fenti arány még kedvezőbb, 19,7 százalék. A Magyar Honvédség engedélyezte az érvényben lévő budapesti teljesítménykorlátozás részleges eltörlését, ezáltal sokkal kedvezőbb vételi lehetőségek biztosíthatók a Budapesten és környékén élők számára. Az Antenna Hungária Csoport folytatja a digitális hálózat kiépítését, 4 új digitális telephely elindításával a lakossági lefedettség az év végére 95 százalékra emelkedik. Kérdésemre válaszolva, Fenech azt mondta: országosan mintegy170 ezer MindigTv használó volt az elmúlt év végén. 

2. Hatékony karácsonyi kampány, a DVB-T MPEG-4 készülékek összesített értékesítési adata 2009 végén 19,7% volt a földfelszíni háztartások arányában.

Az AH decemberi kampányában két további csatornát adott egy évre ajándékba MinDig TV matricás dekóder vásárlása esetén. A DVB-T MPEG-4 HD dekódereladás decemberben az előző hónaphoz képest 91 százalékkal emelkedett, megelőzve az értékesített DVB-T MPEG-4 integrált televíziókészülékek bővülésének ütemét. 

Az értékesített DVB-T MPEG-4 kompatibilis készülékek száma az elmúlt hónapok során a szeptemberben elindított kommunikációs kampány és a csökkenő árak hatására megháromszorozódott. 2009-ben a DVB-T MPEG-4 vevőkészülékek tekintetében több mint 50 százalékos áresés következett be. Hat hónappal a programkínálat jelentős bővítését követően az előfizetési díj nélküli digitális platform egyedül decemberben több tízezer új felhasználót vonzott. Fenech szerint 2010 során is folytatódik a szabadon fogható MinDig TV szolgáltatás népszerűségének jelentős emelkedése. A folyamatot a lapos képernyős televíziók forgalmazói is támogatják, hiszen már alig lehet olyan LCD vagy plazma-televíziót kapni Magyarországon, melyben ne lenne megtalálható a MinDig TV szolgáltatás vételéhez szükséges DVB-T MPEG-4 tuner. Fél év alatt 40%-ra emelkedett a MindigTV országos ismertsége.

3. Ez év február közepétől jelentős javulás a vételi lehetőségekben Budapesten, a lakossági lefedettség az év végére 95 százalékra emelkedik. Tárgyalások eredményeképpen a Magyar Honvédség engedélyezte az érvényben lévő budapesti teljesítmény-korlátozás részleges eltörlését, így mindkét multiplex vonatkozásában az ERP (Effective Radiated Power - effektív kisugárzott teljesítmény) jelentősen, 6,3 és 10 kW-ról 40 kW-ra emelkedik Budapest körzetében, a korábbinál sokkal kedvezőbb (kültéri és beltéri) vételi lehetőségeket biztosítva a fővárosi MindigTV-t használóknak.

4. Az Antenna Hungária Csoport folytatja a digitális hálózat kiépítését 2010 során, 4 új digitális telephely (Sopron, Gerecse, Komádi, Csávoly) üzembe helyezésével az év végére a lakossági lefedettség 95 százalékra emelkedik.

5. Elindult a ’Téli Olimpia’ kampány, mely előfizetési díj nélkül kínálja a Téli Olimpia HD felbontású közvetítéseit. Ezen felül csak február hónap során a Credigen Bankkal együttműködésben 0%-os THM hitelkonstrukcióban kapható a TechniSat MinDig TV matricás HDT4 típusú dekódere (bruttó ára 30.000 Ft) a Media Markt üzleteiben.

6. Trend, hogy 2010. év végére a legolcsóbb MindigTV dekóder egységek bruttó ára 10 ezer forint alatt lesz.

7. A matrica rendszer bevezetésével párhuzamosan a tévékészüléket gyártó partner cégek köre is bővült: a Sony mellett újabban a Panasonic-kal is van már szerződése az AH-nak, a matricás berendezésekre vonatkozóan. Jelenleg már 31 féle integrált tévékészülék és 8 féle dekóder áll rendellkezésre. Az AH tovább folytatja a tévékészülék-gyártókkal a matricás berendezésekre vonatkozó megállapodások megkötésére irányuló tárgyalásokat.

8. Idén az első félévben tervezik az elérhető DVB-t programok számának növelését, új tartalmak (csatornák) bevezetését. Ma még kérdéses, hogy az új tartalmak ingyenesen, vagy fizetős formában lesznek elérhetők.

9. Idén tavasszal országos szervizhálózat indul, amelyet a MindigTV  használói vehetnek majd javítás, karbantartás céljából igénybe

10. Bár Fenech nem adott konkrét számszerű tervadatot, kérdésemre hangsúlyozta: 2010 végére robbanásszerű növekedést várnak a MindigTV haszálói körét illetően.
Idén decemberre 94-95%-os lakosság arányos lefedettséget várnak, 2011 végére pedig ugyanez a szám elérheti a 97%-ot.

11. Az előfizetési díj nélkül elérhető HD tartalomra (Téli Olimpia, Labdarúgó VB) fókuszáló kampányok; húsvéti kampány speciális promócióval; hosszabb, tematikus tévészpotok gyártása és sugárzása együttműködésben a Magyar Televízióval található az AH idei kommunikációs kampányterveiben.
 

Kulcsszavak: Antenna Hungária

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50