Tízmilliárd letöltés az iTunes-ról

Milkovits Gábor, 2010. február 26. 07:20

Az Apple rendkívül sikeres zeneáruházából a napokban letöltötték a tízmilliárdodik zeneszámot, ami mindenképpen mérföldkő a digitális zeneforgalmazás történetében, még ha mindeddig nem is sikerült kompenzálni a CD-eladások hanyatlását.

A tízmilliárdodik számot, Johnny Cash Guess Things Happen című dalát a Georgia-i Woodstock-ban élő Louie Sulcer töltötte le. A szerencsés zenefogyasztó egy 10 000 dollár értékű iTunes ajándékutalványt nyert tettével. A 2003 áprilisa óta letöltött tízmilliárd szám közül a Black Eyed Peas I Gotta Feeling című darabja lett a legtöbb példányban megvásárolt dal, de a harmadik helyen is ők szerepelnek a Boom Boom Pow-val. A második helyet Lady Gaga szerezte meg a Poker Face című számmal. Az első 25 dal közül egy kivételével mindet az utóbbi 5 évben adták ki, ami jól mutatja, hogy az iTunes igen népszerű annak a fiatalabb generációnak a körében, akikről azt gondolták, hogy nem lesznek hajlandóak fizetni a zenéért.

Az iTunes az utóbbi immár közel 7 évben forradalmasította a zenei piacot és mára a legnagyobb zeneforgalmazó lett Amerikában. A siker záloga az iPod lejátszók mellett a 99 dolláros számonkénti darabár és a már kezdetben rendkívül gazdag katalógus volt, de érdemes azt is kiemelni, hogy a letöltött zenék az iPod mellett számítógépre is másolhatók és CD-re is ki szabad őket írni. Néhány éve az Apple mindenfajta DRM megoldás nélküli, azaz teljesen szabadon kezelhető mp3 fájlokat is forgalmaz, valamivel magasabb áron. Az iPod tulajdonosok némi pluszt kapnak azáltal, hogy az Apple zenelejátszóin csak az iTunes-ról letöltött zenéket lehet teljes értékűen lejátszási listákba szervezni.
 

Kulcsszavak: Apple zene onlineszolg iTunes

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05