Júliusban nem Magyarország vezeti a spamranglistát

MTI Sajtóadatbank, 2010. július 27. 08:05

Míg az utóbbi három hónapban Magyarország vezette a nemzetközi internetes elektronikus levélszemét ranglistát, júliusban Luxemburg került az első helyre, mivel itt az összes e-mail forgalom 93,5 százaléka volt spam.

A Symantec felmérése szerint Magyarország a második helyre csúszott vissza, a számadatok azonban még így is aggasztóak: az e-mail forgalom 93 százaléka volt kéretlen üzenet. Ez mutat ugyan némi csökkenést a korábban mért eredményekhez képest, azonban még így is jóval a 88,9 százalékos világátlag feletti.

Az MTI-hez eljuttatott kutatásból az is kiderül, hogy az elmúlt hónapokban hihetetlen mértékben megnövekedett a rövidített hiperlinket, hasonló témájú információkat tartalmazó spamek aránya. Míg tavaly július 28-án több, mint 10 milliárd rövidített linket tartalmazó levélszemetet észleltek a MessageLabs szűrői világszerte, addig idén, április 30-án ez a szám megduplázódott, és elérte a 23,4 milliárdot.

A kutatás szerint elsősorban a Twitter terjedésével váltak különösen népszerűvé a különböző linkrövidítő szolgáltatások, itt ugyanis mindössze 140 karakter áll rendelkezésre az üzenethez.

Az közlemény idézi Gombás Lászlót, a Symantec magyarországi képviseletének szakértőjét, aki elmondta: pontosan ezt a tendenciát használják ki az online bűnözők is, a spammerek által használt rövidített linkek ugyanis megbízható és törvényes domaineket tartalmaznak, ami jelentősen megnehezíti a hagyományos spam szűrők feladatát.

A közlemény idézi a spamek világszintű kutatóját, a MessageLabsot, ami szerint az idén júliusban az összes levélforgalom 88,9 százaléka kéretlen reklámlevelet tartalmazott. Ez az arány a júniusihoz képest 0,4 százalékkal kisebb.

Az elektronikus levelek útján szétküldött vírusok száma 0,04 százalékkal csökkent júniushoz képest. A vírusos levelek 17,1 százaléka tartalmazott fertőzött weboldalra utaló linket, ami viszont 4 százalékos növekedést jelent a júniusi adatokhoz képest.

Júliusban az USA-ban a levelek 89,8 százaléka számított spamnek, míg ez az arány Kanadában 88,1 százalék, az Egyesült Királyságban pedig 87,8 százalék volt.

Hollandiában a kéretlen reklámlevelek aránya 90,4 százalékra ugrott, Ausztráliában 88,6 százalékot, Németországban pedig 89,5 százalékot mutattak a szűrők.

Hongkongban az email forgalom 90,6 százaléka volt spam levél, míg Japánban valamivel kevesebb, 86,2 százalék, Kínában pedig 92,1 százalék.

Adathalászat terén Új-Zéland vezeti a listát, itt ugyanis közel 112 levélből 1 a személyes adatok ellopását célozza.
 

Kulcsszavak: Symantec security spam

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38