HP: lassan tér magához a számítógép-piac

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 7. 08:40

A HP Magyarország az idén még nem vár fellendülést a magyar számítógép-piacon, már csak azért sem, mert tovább késnek a nagyobb állami megrendelések, s a vállalatok kereslete sem bővül.

Takáts Kristóf, a cég vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy az asztali és a hordozható gépek szegmensében is első a HP, az első félévben 12 százalékkal több asztali gépet adtak el, mint egy évvel korábban, miközben a magyar piac 10 százalékkal visszaesett. Tavaly a magyar piacon 30 százalékkal kevesebb gépet adtak el, mint egy évvel korábban.

 A magyar piacon eladott gépeknek csupán 25 százaléka asztali, a többi hordozható: ezen belül azonban a teljes értékű gépek, a notebookok aránya csak 17 százalék, míg a fennmaradó részt az inkább csak internetezésre alkalmas netbookok teszik ki.

 A hordozható gépek piaca 20 százalékkal nőtt az első félévben, ezen belül a HP növekedése 40 százalék volt.

 A teljes piacra jellemző, hogy a nyomtatókhoz hasonlóan a nagyvállalatok, illetve a kis- és közepes cégek számítógépet sem nagyon vesznek, így ez a szegmens stagnál, miközben az otthoni vásárlók egyre több gépet vásárolnak. Ez azért is szerencsés, mert ez a szegmens adja a piac 60 százalékát.

 Miskei Gábor, a HP Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese a nyomtatási és képalkotási piacról elmondta, hogy az október végén záruló pénzügyi évben mintegy 30 százalékkal nőttek a dollárban számolt eladásaik az elmúlt pénzügy évhez képest, igaz, a bázis nagyon alacsony volt. A legnehezebb a helyzet a nagyvállalati szegmensben, mert a vállalatok a válság miatt félnek beruházni. Ezzel szemben viszont az otthoni nyomatatási piac erőteljesen bővül. Hozzátette, a nyomtatópiac is átalakul, s a digitalizáció itt is előretör. Várakozásaik szerint a digitálisan nyomtatható tartalom 2012-re megháromszorozódik, s évente 200 milliárddal több oldalt nyomtatnak digitálisan, mint analóg módon. A leggyorsabban az internetről történő nyomtatás bővül, éves szinten mintegy 35 százalékkal.

 Az eseményen Mayer János, a HP szakértője elmondta, az új webes eszközök nagyon gyorsan terjednek, s az okos telefonoknak köszönhetően egyre könnyebb az internethez kapcsolódni. Az adatok szerint az okos telefonok 80 százalékát használják böngészésre, 70 százalékát pedig üzleti és személyes ügyek elintézésére is.

 A mobil internet fejlődésére jellemző, hogy míg 2008-ban Nyugat-Európában a lakosság 13 százaléka használta, addig 2010-ben már 24 százalékuk, 2014-ben pedig már 39 százalékuk az előrejelzés szerint. Ráadásul a fogyasztók 28 százaléka azt mondta, nem tud élni mobiltelefon nélkül.

 A magyar lakosság 15-24 éves korosztályának majdnem 90 százaléka internetezik, míg az 50-59 éveseknek csak a 22 százaléka. A teljes lakosság 55 százaléka internetezik havonta legalább egyszer. A 25-34, illetve a 35-49 éveseknek pedig a 57 és 55 százaléka használja a webet.

 Az előrejelzések szerint 2012-re a digitális tartalom megtízszereződik világszintem, míg a nyomtatható tartalmaké háromszor akkora lesz, mint 2010-ben.

Kulcsszavak: HPQ-hu trend IT

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50