Okostelefonokhoz igazított GSM hálózatok, adatforgalom és beszélgetés egyszerre

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 9. 18:07

Az új GSM okoshálózat megoldás már elérhető, a GSM hálózatok egy egyszerű szoftverfrissítéssel átalakíthatók: a hívások és az adatátvitel egy időben történő lebonyolítását és négyszer annyi készülék kiszolgálását teszi lehetővé a hálózaton keresztül.

Az okostelefon felhasználóknak a jövőben lehetőségük nyílik arra, hogy egy időben intézzenek hívásokat és továbbítsanak vagy fogadjanak adatokat - megbízható és magas minőségben. A Nokia Siemens Networks a világon elsőként új, az okostelefonok képességeihez illeszkedő funkciókkal látta el a GSM hálózatokat, a korábban bemutatott 3G okoshálózatok megoldásaira építve. Az okos GSM hálózatok új funkciói egyúttal a szolgáltatóknak is lehetővé teszik, hogy az eddiginél négyszer több készüléket szolgáljanak ki meglévő hálózataikon.

„A készülékárak jelentős csökkenése az okostelefonok használatának előretörését eredményezte szinte minden piacon. 2015-re az okostelefonok által generált adatforgalom 10,000%-kal növekszik: erre világszerte minden szolgáltatónak életbevágóan fontos felkészülnie." - mondta Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks magyarországi ügyvezető igazgatója.

Míg Magyarországon 2005-ben a használatban lévő 9.131.000 mobilkészülékből mindössze 309.000 okostelefont regisztráltak, mára már az összes - 11.832.566 - mobiltelefonból 1.749.000-re nőtt az okostelefonok száma. Bár a Nokia Siemens Networks előrejelzései szerint a mobilkészülékek száma már jelentősen nem fog növekedni 2015-ig hazánkban, az okostelefonok aránya elérheti az összes mobiltelefon 50%-át.

Az okos készülékek sokkal gyakrabban kapcsolódnak újra és újra a hálózatra, ezzel nagy jelforgalmat generálnak. Így, bár átlagosan a laptopok adatforgalmának egyhatodát produkálják, mégis ezek az okos készülékek a hálózati túlterheltség fő okozói. Az ún. okos GSM hálózat erre is választ ad: megnégyszerezi a jelforgalmi csatorna kapacitását. Ennek következtében egy-egy cellán belül négyszer annyi készüléket tudnak a hálózatok kiszolgálni, mint korábban. Ezen felül az új funkciók növelik a hatékonyságot azáltal, hogy a jelforgalom csökkentésével tehermentesítik a hálózatot.

Az „okosabb” GSM hálózatok segítségével a felhasználók telefonbeszélgetést is bonyolíthatnak az aktív adatforgalommal egy időben. Korábban aktív adatforgalom idején - például e-mailek fogadásakor - a bejövő hívásokat a hangpostára irányította a rendszer. Általában ez volt a felhasználói panaszok leggyakoribb oka.

A Nokia Siemens Networks okostelefonokhoz igazított GSM funkciói a korábban bemutatott 3G okoshálózatok megoldásaira építkeznek, melyek a szolgáltatók WCDMA/HSPA/HSPA+ felhasználóinál biztosítanak nagyobb le- és feltöltési sebességet, hosszabb akkumulátor üzemidőt és jobb térerőt. Mindemellett az okoshálózatok a szolgáltatók működési költségeit is csökkentik: egy független elemzés eredményei azt mutatják, hogy azon okostelefonoknál, melyek a vállalat 3G hálózatán működnek, mintegy 30%-kal hosszabb akkumulátor élettartam mutatkozik, és mintegy 50%-kal csökken a jelforgalom mennyisége. A most bemutatott megoldás segítségével a szolgáltatók ugyanezt a hatékonyságot és felhasználói élményt kiterjeszthetik GSM hálózataikra is.

Kulcsszavak: Nokia okostelefon

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38