E-mail címed nyertek!

Dől a levél meg a lé - de melyik hová?

forrás Prim Online, 2010. november 17. 19:01

Aki küldi, sokat nyerhet, aki kapja és elhiszi, csak veszíthet azokon az elektronikus leveleken, amelyek a napokban tömegesen kezdtek áradni a hazai internetezőkhöz – figyelmeztet a VirusBuster.

Nyeremény – a Holdban

Ennek a VirusBuster által elfogott levélpéldánynak a tárgya a következő volt: E-mail címed nyertek!!. A szöveg pedig így hangzott:

E-mail címed nyertek!!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy e-mail cím csatolt egy jegy száma: 132/756/40027, díj szám: 76/20/11/58/28, hivatkozási szám: 33/56/21/87/45, Batch szám: 44/40/608, elnyerte a díjat összege: 850,000.00 (Nyolc százötvenezer euró). Email Nyereményjátékok programot tartott november 13, 2010. Ne lépjen kapcsolatba az ügynök az alábbiakban.
IGÉNY OSZTÁLY TISZTVISELO STAATSLOTERIJ ÁLLÍTÁSOK OSZTÁLY.
Mr. Frank Smith.
Tel.: 0031-682-079-999.
Kapcsolattartó e-mail: <e-mail cím>
NYERTES INFORMÁCIÓK:
Jegy száma: 132/756/40027
Hiv. szám: 33/56/21/87/45
Batch szám: 44/40/608
Díj Num: 76/20/11/58/28
Javasoljuk, hogy adjanak neki a következo információkat:
Ön neve:
Telefonszám:
Állampolgárság:
Ref szám:
Batch száma:
Jegy száma:
Díj száma:
Gratulálunk!
SINCERLY Üdvözlettel,
Mrs. SANDERINE Nathan.
PROMOTION koordinátora.

Nyolcszázötvenezer eurós nyeremény?  Ekkora összeg reményében talán még azt is hajlandók vagyunk elhinni, hogy pusztán azért fizet valaki – mégpedig nem is akármennyit –, mert van egy e-mail címünk. Netán azon sem akadunk fenn, hogy a „sorsolást” szervező cég pocsék minőségű gépi fordítással készült, velejéig magyartalan üzenetben értesíti a „nyerteseket”. Pedig...

„Pedig az a legjobb, ha a józan eszünkre hallgatunk. Dobjuk rögtön a kukába azt a levelet, amelyben arról tájékoztatnak: e-mail címünket kihúzták, s kisebb vagyont nyertünk vele” – tanácsolja Stange Szilárd, az informatikai biztonsági megoldásokra specializált VirusBuster technológiáért felelős termékmenedzsere.

Miért van szükség a figyelmeztetésre? Mert dőlni kezdtek az e-postaládákba a nyereménnyel hitegető csalárd üzenetek.

„Cégünk kártevők és káros jelenségek után kutatva folyamatosan figyeli többek között a hazai net forgalmát is, így rögtön felfedeztük ezt az újabb levélszemét-kampányt – magyarázza Stange Szilárd, aki szerint, ha a címzettek nem is, a feladók sokat kereshetnek az üzenetekkel. – Ezek a számítógépes bűnözők két dologra vadásznak: e-mail címekre és személyi adatokra. Mindkettőnek nagy értéke van a feketepiacon. Ha válaszolunk, azzal megerősítjük címünk helyességét, s az felkerül a számítógépes bűnözők validált címlistájára. Aki pedig még személyes információt is közöl a válaszban, az a legkülönbözőbb visszaélésekre számíthat.”

Még szerencse, hogy a mostani kampányban kiküldött levelek a nevetségességig magyartalanok. Ez remélhetőleg visszariasztja honfitársainkat a válaszadástól. De a bűnözők is fejlődnek. Ki tudja, holnap nem a legválasztékosabb magyarsággal fordulnak-e hozzánk? Szóval legyünk körültekintőek, hallgassunk a józan eszünkre, s tartsuk mindig naprakészen számítógépünk védelmi rendszerét! – tanácsolja a szakértő.

Kulcsszavak: security spam VirusBuster

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09