A Pentagon szerint a Huawei szoros kapcsolatban áll a kínai hadsereggel

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 3. 07:01

Az amerikai telekommunikációs piacra is behatolni kívánó kínai Huawei a cég cáfolatai ellenére szoros kapcsolatokat ápol a kínai hadsereggel - írta pénteken a Pentagonra hivatkozva a The Washington Times.

Az amerikai védelmi minisztériumnak a kínai haderőről a kongresszus számára készített éves jelentése szerint a Huawei technológiája olyan "hátsó kapukat" tartalmaz, amely a kínai hadsereg számára lehallgatási lehetőséget biztosít az amerikai telekommunikációs hálózaton belül. A kínai cég védelmezői szerint ugyanakkor a Cisco Systems és más amerikai cégek által forgalmazott rendszerek hasonló potenciális veszélyeket rejtenek. A Huawei Magyarországon, és több EU-, valamint NATO-országban folytat üzleti tevékenységet.

Dan Blumental, az American Enterprise Institute Kína-szakértője szerint a Pentagon-jelentéssel kapcsolatban - amely szerint a Huawei mellett a Datang és a Zhongxing is bizalmas viszonyban áll a kínai hadsereggel - egyetértés alakult ki az amerikai hírszerző szervezetek között, s azt a védelmi és a külügyminiszter, valamint az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is megalapozottnak gondolja.

William Plummer, a Huawei külkapcsolati igazgatója ezzel szemben a Leon Panetta amerikai védelmi miniszterhez intézett levelében azt írta, hogy a vádak alaptalanok és igazságtalanul terelik a gyanú árnyékát az általa képviselt cégre. Rámutatott, hogy a Huawei sem tulajdonosi, sem más ellenőrzési kapcsolatban nem áll sem a kínai kormánnyal sem a hadsereggel.

Plummer szerint a Huawei berendezései a világ 50 vezető telekommunikációs szolgáltatója közül 45-nek a biztonsági ellenőrzésén mentek át és soha egyetlen ügyfél vagy kormányzat sem reklamált amiatt, hogy azok, akár nemzetbiztonsági szempontból, eltértek volna a nemzetközi előírásoktól.

A Huawei 4G terjeszkedési szándékai az Egyesült Államokban mindeddig az amerikai kormány ellenállásába ütköztek. 2008-ban a washingtoni pénzügyminisztérium megakadályozta, hogy a kínai vállalat felvásárolja a 3Com nevű szoftvercéget, tavaly pedig az elektronikus hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) "lebeszélte" az AT&T és a Sprint amerikai mobilcégeket arról, hogy Huawei-berendezéseket alkalmazzanak.

A céget 1988-ban Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) alapította, aki korábban a kínai hadsereg mérnöke volt.

 

Kulcsszavak: jog Kína Huawei

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ilyen volt a magyar rádiók zenei repertoárja 2023-ban

Összesen 103 év és kilenc hónapnyi adást sugároztak a magyarországi rádiók 2023. január 1-jétől december 31-ig – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta. A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t. A tavalyi év legsikeresebb hazai slágere a ValMartól az Úristen, a külföldiek közül Miley Cyrus Flowers című dala volt.

2024. május 3. 18:05

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését. A testület legutóbbi ülésén azt is megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám ismét törvényt sértett, amikor a rasszizmusból táplálkozó humorizálásra építette a január 15-i műsor.

2024. május 3. 11:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55