Portál indult az olvasás népszerűsítésére

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 17. 08:47

Az olvasás megszerettetése a célja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet - Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum által létrehozott olvasásportálnak - közölték a fejlesztők az MTI-vel.

    Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet - Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum azzal a céllal hozta létre az internetes oldalt, hogy segítséget nyújtson a pedagógusoknak és a szülőknek a motiválás lehetséges módszereiben és a gyerekek számára legmegfelelőbb olvasmányok kiválasztásában. Az oldal elsődleges célja játékos formában megszerettetni az olvasást az egészen kicsikkel és a nagyobbakkal is - írták közleményükben.
    Mint kifejtették, a nagyobbak számára Klasszikusok újratöltve címmel hirdettek játékot, amelynek célja a klasszikus irodalmi alkotások tartalmának összefoglalása vagy részleteinek átfogalmazása a mai tizenévesek nyelvén. Minden héten egy-egy ismert művet tesznek közzé a honlapon, és a játékosok feladata, hogy a könyv tartalmát vagy a választott részletet mai szófordulatokkal, humoros formában összefoglalják.
    A http://olvasas.opkm.hu oldalon a kisebbeket megszólító "Betűzd le a képet" játék esetében a feladat a weboldalon található kép alapján mese, rövid történet írása.
    A játékok lezárulta, 2012. január 31. után a beküldött írások közül szakmai zsűri választja ki a három legjobb művet. Beküldőik értékes könyvajándékot kapnak.
    A közleményben kitértek arra is, hogy a gyerekkori olvasási élmények kiemelt szerepet játszanak a személyiségfejlődésben. A többet olvasó diákok később jobban teljesítenek mind az oktatás, mind a munka világában. Általános tapasztalat, hogy 10 éves kor felett a gyerekek kevesebbet olvasnak. A 15 évesek körében végzett nemzetközi szövegértési felmérésen a magyar diákok olvasási készsége alig éri el az átlagos szintet.

Kulcsszavak: oktatás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Érettségi-para szülőként? HR szakértői tippek következnek!

Elindult a 2024-es érettségi szezon: országszerte 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700 középiskolás érettségizik. Ez az időszak legalább olyan megterhelő és kihívásokkal teli a szülők számára, mint a diákoknak, hiszen a gyermekük jövőjéről van szó, és az érettségin nyújtott teljesítményen sok múlhat. Rengeteg a kérdés: felveszik a gyermeküket a kívánt szakra? Mi lesz, ha nem nyer felvételt, vagy meggondolja magát időközben és egy másik irányba szeretne menni? Egyáltalán mi történik, ha mégsem úgy alakul minden, ahogyan azt a gyermek és a szülő eltervezte? Most ezekre az eshetőségekre hívja fel a figyelmet és ad néhány szakértői tippet a Mind-Diák Szövetkezet vezetője, Göbl Róbert.

2024. május 6. 13:14

Növényvédelmi drónpilótaképzést indít a Széchenyi-egyetem, az ABZ Drone és a CloudIA

A Széchenyi István Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a Cloud for Intelligent Airplace Zrt. (CloudIA) együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek keretében növényvédelmi drónpilóta-képzést indítanak, először május végén. Az oktatás az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon valósul meg, elérhetővé téve a legmagasabb szintű drónképzést a régió szakemberei számára.

2024. május 6. 11:50

Mitől lesz okos a jövő hálózata

A jövőben a megújuló energiaforrások arányát növelnék a legtöbben, 2030-ra pedig a digitalizáció és az energiaellátás zöldülése a legmarkánsabban megmutatkozó igény - derül ki az E.ON Hungária Csoport reprezentatív kutatásából. A vállalatcsoport felkészülve a jövő kihívásaira, az elkövetkező években 1 milliárd eurót tervez költeni áramhálózatának fejlesztésére Magyarországon és folyamatosan keresi és alkalmazza azokat a megújuló energia használatát segítő innovatív eszközöket, amelyek a hálózat stabilitását és rugalmasságát szolgálják.

2024. május 6. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55