Symantec: még nem érte el a vár sikert a cloud computing

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 30. 10:44

A cloud computing, a felhő technológia alkalmazása még nem érte el a várt sikert, amiben szerepet játszik az is, hogy sokan idegenkednek attól, hogy fizikailag távoli szervereken, számítógépeken helyezzék el az adataikat.

    Harold Teasdale, a Symantec területi igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, generációváltás is kell az elterjedéséhez, hiszen a fiatalabb generáció tagjainak, szemben az idősebbekkel már csak az a lényeg, hogy bárhonnan, bármikor el tudják érni az adataikat és az alkalmazásokat.
    Kifejtette, ma még a vállalati vezetők sokkal inkább a vélt és valós biztonságot tartják elsődleges szempontnak egy technológia kiválasztásánál, s nem azt, hogy az új megoldás milyen elérhetőségi előnyökkel jár.

    Gombás László, a vállalat magyarországi szakértője elmondta, egy vállalkozásnak azért is érdemes igénybe vennie a felhő szolgáltatást, mert költséghatékonyabban tudja így működtetni informatikai rendszerét. Úgy vélte, a magyar cégek ugyanazokkal a kihívásokkal néznek szembe a cloud computing esetében, mint más országbeliek, s ha jól választanak, nem csökken, sőt nőhet a biztonságuk is.
    Szakértők szerint a számítási felhő nagy ígéret a kisvállalkozásoknak az egyszerűség, megfizethetőség és hatékonyság területén. Egy nemrégiben végzett IDC kutatás szerint bár az új technológiai modellek segítenek optimalizálni az informatikát, s csökkentik a költségeket, még mindig sokan óvatosak a felhő-szolgáltatásokat illetően.
    Az eseményen bemutatták a Symantec cloud computinggal kapcsolatos nemzetközi felmérését, amely szerint az informatikai szervezetek még nem készültek fel a felhő-megoldásokra. A vállalatok vegyes érzelmeket táplálnak a felhő biztonságával kapcsolatban is, miközben a cégek fele számára a legfőbb célként jelenik meg a felhőbe áttérés.

    Frank Bunn, a Symantec senior cloud termékmenedzsere elmondta, a felmérés még jobban megerősíti azt, amit az ügyfelek mondanak: a biztonság a legnagyobb aggály, ha a felhőbe áttérésről van szó.
    Ugyanakkor a válaszadók 87 százaléka bízik abban, hogy a felhő nem lesz hatással a biztonságra, de akár javíthatja is. A biztonság elérése a cloud környezetben kiemelt feladatot ad a szervezeteknek, amelyek olyan kockázatokat emeltek ki, mint a rosszindulatú programok és hackerek támadása, valamint bizalmas adatok elvesztése.

    A kutatás szerint sok szervezet még nem áll készen a cloud computing szolgáltatásokra. Csupán a válaszadók kis része, 15-18 százaléka tartja a munkatársakat rendkívül felkészültnek a felhőbe  átmenethez. A megkérdezettek majdnem fele viszont jelenleg nem tartja az informatikai részlegét elég felkészültnek erre. Ennek egyik fő oka a tapasztalat hiánya: az informatikai részlegeknek csupán 25 százaléka rendelkezik bármilyen felhővel kapcsolatos tapasztalattal.
    A kutatás szerint az áttérni akaró szervezetek 75-81 százaléka már megvitatta a felhők különböző modelljeit, s 73 százaléka már vett is igénybe vagy jelenleg is alkalmaz valamilyen felhő alapú szolgáltatást, főleg biztonsági megoldásokat. További gyakran igénybe vett szolgáltatás az e-mail is.

    A felmérés szerint vannak olyan szervezetek is, amelyek már teljesen áttértek a felhőbe. A megkérdezettek kevesebb mint 20 százaléka számolt be arról, hogy a kutatásban szereplő felhőközpontú területek mindegyikét alkalmazza. Körülbelül minden negyedik szervezetből egy már a végrehajtási szakaszban jár, nagyjából kétharmaduk pedig még mindig a korai tárgyalásoknál, vizsgálatoknál tart, vagy egyáltalán nem tervezi a felhőbe áttérést.
    A felmérés kimutatta azt is, hogy azok a szervezetek, amelyek már alkalmaznak felhő technológiákat, nem tapasztalták teljes körűen a korábban várt eredményeket és előnyöket: 88 százalékuk azt várta a felhőtől, hogy javítani fogja az informatikai hatékonyságát, de ez csak 47 százalékuk esetében vált valóra. Az eredmények elmaradtak a katasztrófa-elhárítás, hatékonyság, alacsonyabb üzemeltetési költségek és a nagyobb biztonság területein is.

    A Symantec számítási felhőről készült kutatása a világ legnagyobb felmérésének számít 5.300 megkérdezettel, 38 ország részvételével.

Kulcsszavak: felhő alapú IT Symantec

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59