Kihirdették a „Csakeredeti” játék győzteseit

forrás Prim Online, 2012. június 19. 09:19

A hazai fiatalok nincsenek tisztában a szerzői jogok fogalmával és az eredetiség fontosságával: ma 10 diákból 8 úgy gondolja, hogy a legális szoftver beszerzésének elsődleges forrása az internet, a legkülönbözőbb torrent oldalak – derült ki azon az országos megmérettetésen, amelyet a Microsoft szervezett annak érdekében, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a szerzői jogi fogalmakat, és felhívja a figyelmet a hamis termékek veszélyeire. A Csakeredeti.hu versenyre diákcsapatok jelentkezhettek, az első helyezést a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ (HISZK) Gregus Máté Tagintézményének tanulói szerezték meg.

Az áprilistól június elejéig tartó megmérettetésben a csapatoknak első körben egy szerzői jogokkal kapcsolatos kérdőíven keresztül kellett bizonyítaniuk tudásukat. A kérdőívet összesen 126 csapat (753 játékos) töltötte ki. A második fordulóba 29 csapat került be, a döntőben pedig 4 mérkőzött meg. Az utolsó körbe jutott csoportoknak egy videót kellett készíteniük, amelyben a lakóhelyükön, iskolájukon keresztül mutatták be, számukra mit is jelent az eredetiség. A beküldött pályázatokat pedagógusokból és a Microsoft szakértőiből álló szakmai zsűri értékelte. Az első helyet a hódmezővásárhelyi HISZK Gregus Máté Tagintézményének csapata, a Daci Team nyerte, a második helyezett a györkönyi Művelődési Ház Drwtsn32 csapata lett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola FTG Csapat elnevezésű csoportja állhat fel. Díjat kapott még a negyedik helyezett a Kecskeméti Református Gimnáziumból érkező Green Dog is. A nyertesek a pályázatukkal házi programjaikhoz – például kirándulásaikhoz – kapnak anyagi hozzájárulást.

 

A Microsoft a Korlátlan Lehetőségek program keretében évek óta foglalkozik a digitális írástudás hazai elterjesztésével, azzal, hogy az IT-kultúra, a számítógépes ismeretek a lehető legtöbb ember számára elérhetővé váljanak. A Csakeredeti.hu verseny célja ezúttal is az volt, hogy tájékoztassa a hazai fiatalokat és nem utolsósorban a tanárokat a legális szoftverhasználat előnyeiről, és az illegális használat következményeiről. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az online fájlmegosztó oldalak széles körű elterjedésének köszönhetően a fiatalok számára ez lett az elsődleges csatorna a szoftverek, filmek, zenék beszerzésére.

 

„A Microsoft által szervezett oktatási program nagyon jól és átfogóan hívta fel a figyelmet a legális szoftverhasználat előnyeire, és az illegális használat következményeire. A program, a játék segítségével 1-1 tanórán foglalkoztunk a témával. Alkalomról-alkalomra egyre inkább egyértelművé vált számomra, hogy a fiatalok egyáltalán nincsenek tisztában a szerzői jogok fogalmával, és az eredetiség fontosságával. A Csakeredeti.hu segítségével szereztek információkat a szoftverekkel kapcsolatos szerzői jogokról, a legális szoftverhasználatról, amely a biztonságosabb internetezés fontos része. Ma már az internet az életünk nélkülözhetetlen része, nem lehet eléggé hangsúlyozni a biztonságos használatának fontosságát” – hangsúlyozta Jákli Gyula, a budapesti Harsányi János Gazdasági Szakközépiskola matematika-fizika szakos tanára, a Tomori Pál Gazdasági Főiskola óraadója.

 

„A diákok, a tanárok, a civil szervezetek és a művelődési házak egyaránt örömmel fogadták a „Csakeredeti” oktatási programot. Az oktatás iránti elkötelezettségünk jegyében fontosnak tartjuk, hogy világos képet adjunk a szoftverekkel kapcsolatos szerzői jogokról annak a korosztálynak, amely a legfogékonyabb a számítástechnikai eszközök, szoftverek felhasználására, és a digitális/internetes eszközök, játékok alkalmazására. Minderre nem csak alkalmanként, hanem folyamatosan szükség van. A tanárok ugyanis arról számoltak be, hogy az órai játék közben derült ki, hogy 10 fiatalból 8 azt gondolja, hogy a szoftverek (de említhetnénk a filmeket, zenéket) beszerzésének jogszerű a módja valamelyik torrent oldalról való letöltés. Ami ennél is aggasztóbb, a fiatalok nincsenek tisztában a veszélyekkel, így azzal sem, hogy az illegális letöltéssel a saját gépükkel együtt a saját adataikat, dokumentumaikat is megnyithatják a világnak” – hívta fel a figyelmet Szilágyi Bernadette, a Microsoft Magyarország Korlátlan Lehetőségek programjának menedzsere.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36