Ismét lehet kerecsensólymokat kukkolni a neten

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 15. 15:06

Elindult csütörtökön az a folyamatos, interneten keresztül követhető fészek-megfigyelési program, amellyel egy kerecsensólyom család életét láthatják az érdeklődők a kikeléstől a fiókák kirepüléséig.

Tavaly 106 országból több ezren követték figyelemmel az eseményeket, idén pedig még nagyobb nemzetközi sikerre számíthat a műsor. A MAVIR Zrt. a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált LIFE+ programmal együttműködve évek óta telepít a madarak számára biztonságot nyújtó műfészkeket nagyfeszültségű távvezeték tartóoszlopaira.


Tavaly már átlagosan mintegy 500 fő figyelte folyamatosan a "valóságshowt", amelynek csaknem háromezer rajongója van a Facebook közösségi oldalon. A www.mavir.hu weboldalon látható közvetítés több kameraállásból és HD-felbontásban is elérhető. Újítás, hogy a bekamerázott kerecsenfészek mellett több, az ország különböző pontján található műfészkeknél is "fotócsapdákat" telepítettek a szakemberek. Így várhatóan más, az oszlopokon oltalomra találó madárfajok életébe is sikerül majd bepillantást nyerni - tájékoztatta a MAVIR közleményben csütörtökön az MTI-t.
 

A ragadozómadár-fészek megfigyelési program keretében az érdeklődők nemcsak nyomon követhetik a kerecsencsalád életét, de mind a szülőpárra, mind pedig a fiókákra vonatkozó névadó versenyben is részt vehetnek. A nyertes névadók jelen lehetnek a fiatal madarak meggyűrűzésénél is, amelynek egyes mozzanatait szintén élőben közvetítik majd az interneten. A szervezők emellett számos, a madarak életmódjával kapcsolatos vetélkedővel szeretnék színesíteni a kerecsensólymok megfigyelését.


A ragadozómadár-védelmi program keretében a MAVIR munkatársai a természetvédelmi szakemberek javaslatára telepítették a madarak számára kialakított műfészket egy úgynevezett "fenyő" típusú oszlopra, 25 méteres magasságba. Ezt követően pedig két HD-minőségű kép rögzítésére alkalmas kamerát szereltek fel a folyamatos megfigyeléshez. A technika kivételes megfigyelési lehetőséget biztosít az érdeklődőknek, beleértve az ornitológusokat, akik számos új információt szereznek így a fokozottan védett madarak életéről, amit később fel is tudnak használni azok védelme érdekében.
 

A kerecsensólyom globálisan veszélyeztetett faj, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. Becsült világállománya legfeljebb tizenkétezer párra tehető, de a Kárpát-medencén kívül már évtizedek óta folyamatosan csökken a fészkelő párok száma.
 

Magyarországon az intenzív védelmi munka 1980-ban kezdődött, amelynek köszönhetően az akkori mintegy harmincról mára kétszáz fölé emelkedett a párok száma. A munka kiteljesedését jelentette az Európai Unió LIFE programjai által támogatott, 2006-ban indult első, majd 2010-ben kezdődött második kerecsensólyom-védelmi program. Utóbbi 2014-ig tart és a magyar szervezetek szlovák, román és bolgár partnerekkel működnek együtt a faj védelme érdekében, átadva a hazai tapasztalatokat, amelyek nyomán például a térség országai már a magyar minta alapján kezdtek műfészek-telepítésekbe.

Kulcsszavak: onlineszolg

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59